Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskaffa nationaldagen!

Annons

Svar till Tomas Holst med flera

Jag tycker definitivt att nationaldagen borde avskaffas och det beror inte på att jag saknar kunskaper om Sverige som land utan för att jag vet vad nationaldagsfirandet innebär. Det har jag erfarit under många herrans år. Men festligheter har jag inget emot.

Men Tomas med flera saknar kunskaper och perspektiv på innebörden av firandet av nationaldag i andra länder. Sverige var aldrig feodalt som Danmark eller underordnat en stormakt som Norge och Finland. Meningen med instiftandet av nationaldag var att stärka den svenska kulturen, språket, identiteten i en internationaliserad värld. Man nationaldagen blev allmän helgdag utan att någon part kunnat visa att de argument som angavs var hållbara? På vilket sätt detta ska öka integrationen i det svenska samhället framstår åtminstone för mig som obegripligt. Integration handlar om ett ständigt arbete under årets alla dagar. Hade integrationen varit bra så hade inte sverigedemokraterna haft framgång.

Därför tror jag att nationaldagen förblir en ledig dag för festande människor. Ska man verkligen fira något politiskt historiskt som vi är stolta över så är det antagandet av 1766 års tryckfrihetslagstiftning den 2 december eller avskaffandet av det kungliga enväldet 1719 den 21 februari eller förstås fira den 8 mars som kvinnodagen. Jag är i varje fall mycket glad att Greider ledarskribent i DD, håller med mig om avskaffandet av nationaldagen. Det är klokt!

Katarina Gustavsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons