Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avreglera avregleringarna snarast

Annons

För många av oss som tillhör Seko har de senaste åren inneburit stora förändringar på arbetsplatserna. Affärsverk, statliga myndigheter och annan så kallad klassiskt statlig verksamhet har privatiserats, bolagiserats och avmonopoliserats. Tidigare väl fungerande sammanhållna verksamheter under samhällets kontroll har splittrats upp i det uttalade syftet att utveckla verksamheten, förbättra och förbilliga servicen och ge medborgarna ökad valfrihet.

Förändringarna har inte lett till de utlovade prissänkningarna och den förbättrade servicen. Seko genomförde under perioden september till november förra året en kartläggning av verksamheten inom posten genom 768 protokollförda arbetsplatsbesök.

De anställda pressas av att inte längre kunna ge den service till medborgarna som man förväntas utföra. Vi ska bygga sagoslott medan verktygen fortlöpande tas ifrån oss, var ett ständigt återkommande vittnesmål från lunchrummen.

Energisektorn och järnvägssektorn är andra exempel på områden där förändringarna och avregleringarna i många fall gjort att medborgare och anställda kommer i kläm. När avregleringen går för långt och naturliga, samhällskontrollerade monopol ersätts av privata monopol då urholkas även den regionala solidariteten. Och även en tudelning mellan stad och land blir ett faktum.

Så snart valet genomförts kommer SEKO som förbund att sätta sig i överläggningar med den socialdemokratiska regeringen om hur vi med våra speciella kunskaper och erfarenheter kan bidra till att räta upp de som nu fallerat.

Under avregleringsresans gång har socialdemokraterna i Dalarna med Peter Hultqvist i spetsen aldrig sjungit avregleringarnas lov

Seko har i Dalasossarna haft en trygg och stadig bundsförvant, både i den interna som i den externa debatten.

Det som gått snett måste rättas till, men att återgå till en ordning när de centrala staberna i Stockholm, styrde via dekret ut till de anställda, tror jag inte för en sekund är bästa metod.

För min del blir valet självklart, jag röstar s i valet den 15 september.

RONNY BEYER

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons