Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attraktivt att vara polis på landsbygden

Annons

Under den här sommaren har Ludvika kommun visat sig från sin bästa sida och erbjudit allmänheten ett rikt och varierat utbud av aktiviteter i en underbar natur. Många besökare skulle nog kunna tänka sig att flytta hit och slå sig ner om de fick möjligheter till arbete, för gott om lediga bostäder finns att tillgå. Sannerligen har vår kommun många fördelar om man jämför med de större orterna, inte minst handlar det om lugnet och tryggheten i den småskaliga miljön. Det är också viktigt att vi slår vakt om dessa fördelar.

En ort som låter höra tala om sig på grund av kriminalitet och våldsbrott lockar inte så lätt till sig familjer med småbarn, för vem vill frivilligt låta sina barn växa upp i en dålig miljö. Ordningen i skolan är viktig för att barnen ska få bra skolresultat, och man ska lugnt och tryggt kunna vistas ute på gatorna för att kunna ta del av serviceutbudet. Det är väl alla vanliga människor ense om.

Om det bara inte var sådan brist på poliser. För Ludvikas del har staten sakta men säkert nedmonterat rättsväsendet, åklagarmyndigheten flyttades till Falun, tingsrätten likaså och polisen får mindre resurser. Det är i områden med liten befolkning och stora ytor som man har störst problem med polisresurser. Men vi måste kunna ställa krav på en rättstrygghet som fungerar i hela landet.

Under måndagen presenterade polisverksamhetsutredningen sitt betänkande. Enligt utredningen ska vidareutbildade ordningsvakter, efter särskilt beslut, kunna sköta vissa konkreta arbetsuppgifter åt polisen. Förslaget kommer med anledning av den höga medelåldern på poliskåren på landsbygden och svårigheten att rekrytera nya poliser.

Ordningsvakterna är självklart menade att vara ett komplement, men det kommer att innebära att vi får färre poliser här i Ludvika kommun. Genom att sänka kraven på polisen höjer man inte statusen på polisjobben. Gör det i stället attraktivare att vara polis också utanför de större städerna. Centerpartiet vill öka antalet poliser i landet, och vi vill att beslut om resursfördelning ska ske på lokal nivå, för att pengarna ska komma till störst nytta. Dessutom vill vi att man ska bygga vidare på utvecklingsavtalen för polisen och att deras arbetsuppgifter ska vidareutvecklas.

Låt oss slå vakt om en lugn och trygg miljö som innebär livskvalitet för våra medmänniskor.

MAURITZ BROPETTERS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons