Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ät rätt och mer och du går ner

Annons

Övervikt kostar samhället och individen stora pengar. Men hittills har man bortsett från de verkliga orsakerna till övervikt. Man verkar tro att alla egentligen vet vad man ska göra/äta men så är det inte. Det är inte helt självklart vad som är fettbildande. Först i dag börjar man tala om vilken kost människan är anpassad för; stenåldersdieten.

Vi har blivit matade med det riktiga i att konsumera kolhydrater (socker, bröd, potatis, pasta) samtidigt som man varnat för proteinet (kött, fisk, ägg, bönor).

Jag har gjort undersökningar som visar att måttligt överviktiga människor kan gå ner fem-tio kilo per vecka, men det är bara ett luftslott. Allt över ett kilo per vecka är destruktivt och kommer att innebära stora svårigheter att sedan behålla den vikt man trivs med.

Alla som erbjuder en större viktminskning är inte seriösa.

Kan man få människor att snabbt förlora vikt blir de jättenöjda. När de sen går upp lika mycket igen tror de att det beror på dem själva. Det är svårt att få kunder om man erbjuder en nedgång på "bara" ett kilo i veckan.

Övervikt beror sällan på överkonsumtion av mat utan kan faktiskt bero på att man äter alldeles för lite. Då får man använda minst tre månader för att försöka höja personens förbränning och därigenom ge personen en chans att inte bara gå ner i vikt utan även hålla den.

Det gäller att äta mer och bättre mat. De etablerade forskarna, läkarna och politikerna måste ta in nya idéer. Först då kan vi komma tillrätta med problemet övervikt.

MIKAEL TUNANDER

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons