Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årsdag påminner om lidande

Annons

Den 6 augusti. Årsdag för de två största manifesteringarna av människans totala oförmåga till fredlig samexistens. Atombomben över Hiroshima 1945, samt belägringen av det irakiska folket 1990 genom ekonomiska sanktioner.

Bägge utförda med det påstådda motivet att förhindra blodspillan, i verkligheten orsak till ett ohyggligt lidande för generationer framöver. Det förenklade, svartvita moraliska tänkandet är alltid apokalyptiskt. Vi lärde oss det, sent omsider, när journalfilmerna nådde oss från Japan. Hur lång tid ska det behöva ta innan vi på allvar har förstått apokalypsen i Irak?

"För sexton timmar sedan fällde amerikanska plan den första atombomben över Hiroshima, en viktig japansk militärbas", löd president Trumans kommuniké 1945.

"Jaså, du har också varit på Saddams propaganda-sjukhus", får före detta FN-samordnaren Hans von Sponeck höra, när han beskriver egna upplevelser från Bagdad 1999.

Vi drunknar i information, men saknar upplysning. Mest av allt saknar vi insikt.

6 augusti. Runt hela vår jord högtidlighålls dagen. I Uppsala med traditionell lyktnedsättning i Fyrisån (Nybron, klockan nio på kvällen). I New York pågår en 40-dagars fasta, från 3 augusti till den 11 september, utanför FN-huset. Den leds av organisationen Voices in the Wilderness, ända sedan Gulfkriget engagerade i ett jordnära fredsarbete mellan amerikanska och irakiska familjer, i strid med sanktionerna och med hot om böter och fängelsestraff som följd. Samt även nominering till Nobels fredspris.

Den irländska nobelpristagaren Mairead Maguire ställde för övrigt en ödesfråga i FN:s generalförsamling efter sitt besök i Irak: "Jag såg hur människor förkolnat, bränts in som skuggor i skyddsrummens betong, och tänkte; jag har sett detta förut. I Hiroshima. Om femtio år, vad ska vi svara på våra barns frågor om vad vi gjorde medan folket i Irak gick under?"

JAN VIKLUND

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons