Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärkebiskopen ger en ny tolkningsram

Annons

Svar till "Senioren":

I Svenska kyrkan pågår inte något som helst inbördeskrig som signaturen "Senioren" förmodar att det gör.

Ärkebiskopen Hammar har utifrån sin egen trosgrund redovisat vad tro på Jesus Kristus som är Guds son och världens frälsare är. Han ger uttryck för en Kristuslinje som finns i evangelierna, i liknelseberättelserna och Jesu olika under.

För många har detta skapat oro, i synnerhet bland de kristna fundamentalistiska strömningarna, exempelvis i och pingströrelsen och katolska kyrkan.

Ärkebiskopen Hammar menar att det är viktigare att se det gudomliga än det biologiska. Det är sekundärt med de gynekologiska och biologiska funderingarna för vad som gäller jungfrufödseln.

Primärt är att Jesus är Guds son och världens frälsare. Att Gud har blivit människa för att dela våra villkor, finnas med i vår vardag, och ge oss försoning och förlåtelse, sann människa och sann Gud. Ärkebiskopens ställningstagande utesluter inte jungfrufödseln som många hävdar, den ges endast en ny tolkningsram. Jungfrufödseln är ett av sätten att fånga en av många hemligheter om Jesus.

För kristendomens framtid i Sverige har ärkebiskopen K G Hammar en viktig roll som har modet att väcka en välbehövlig debatt om det kristna arvet vi har att förvalta. Han försöker inte dölja den osäkerhet som råder i dag, i vårt hypersnabba kommunikativa samhälle, om hur kristen tro skall formuleras. Jag hoppas att debatten fortsätter för den har ju nyss börjat.

WILLY EKSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons