Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Argumentering enligt modell Ku Klux Klan

Annons

Svar till Larsa Sellman:

Jag håller i princip med om att det är lite småfegt att skriva insändare under pseudonym. Men i en fråga som uppenbarligen väcker så starka känslor, där den ena sidan är beväpnad och åtminstone delar av den visat att den inte tvekar att ta lagen i egna händer genom grov brottslighet, är det lite obehagligt att skylta med namn.

Att hävda rovdjurens självklara rätt att finnas till känns lite grann som att debattera de svarta mänskliga rättigheter i den amerikanska Södern. Den argumentation som märks av från jägarhåll påminner också inte så lite om Ku Klux Klan; ihärdigt spridande av fördomar, underblåsande av rädsla och resonemang på en så skruvad och låg nivå att den är omöjlig att bemöta sakligt.

Det vore lättare om de öppet och ärligt stod för sin åsikt att de helt enkelt inte vill ha varg därför att den innebär ett störande moment i deras hobbyutövning.

Jag är alldeles övertygad om att en överväldigande majoritet av jägarna är sansade och vettiga. Därför är det desto svårare att begripa varför de låter sig representeras av bakdantare och brottslingar.

Om jägarorganisationerna vore seriösa skulle de klart och entydigt ta avstånd från tjuvjakt, uttala sin lojalitet med samhällets miljömål om biologisk mångfald och på alla sätt hjälpa polisen att få fatt på rötäggen. Jag har svårt att tro att dessa kan hålla sig från att skrävla om sin duktighet inför sina kollegor.

I stället får man den här trista känslan av kåranda. Att man hellre riskerar hela kårens anseende än håller rent i de egna leden. Att tjuvskyttarna i det tysta betraktas lite grann som hjältar som tar tag i det skitiga jobb som de flesta vill gjort.

Men även jägarna måste inse att om samhället viker sig för denna form av utpressning så är vi illa ute. Om det är politiskt bestämt att vi ska ha en livskraftig vargstam så leder denna sabotageverksamhet bara till en massa onödigt slöseri med pengar och resurser.

VARGEN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons