Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det färdigjympat i Läroverksparken?

Annons

På olika sätt pågår ett aktivt arbete inom områdena hälsa och idrott, bland annat genom tillväxtprogrammet och Faluns folkhälsomål. Punkt 9 säger:

"Fysisk aktivitet är en förutsättning för en god hälsoutveckling. Ökad fysisk aktivitet skall därför utgöra ett särskilt målområde. Målet för de samlade insatserna inom detta område skall vara att samhället utformas så att det ger förutsättningar för en ökad fysisk aktivitet hos hela befolkningen (...)"

I några av de lokalt antagna målen kan man se följande:

• I Falu kommun ska andelen fysiskt aktiva på en hälsofrämjande nivå öka till år 2010:

- till minst 30 minuter per dag för vuxna och ungdomar

- till minst 60 minuter per dag för barn

• I Falu kommun ska andelen vuxna som motionerar varje vecka öka till år 2010.

• I Falu kommun ska alla uppleva att utbudet av fritidsaktiviteter är bättre än riksgenomsnittet.

Friskis & Svettis är en ideell idrottsförening som har funnits i Falun sedan början på 90-talet. Till en början bedrevs jympa på olika skolor runt om i Falun och antalet medlemmar var ett 100-tal.

Sedan dess har föreningen vuxit och har i dag cirka 4 500 medlemmar - alltså nära tio procent av Faluns invånare! Varje vecka erbjuder F & S ett 50-tal träningspass som ger inspiration och rörelseglädje för alla åldrar, kön och nationaliteter. Och föreningen och utbudet fortsätter att växa.

Ända sedan starten har F & S, under sommaren, bjudit Faluborna på gratis jympa minst två gånger i veckan. Det är mycket uppskattat och ofta har fler än 200 personer jympat tillsammans i Läroverksparken. Själva platsen är perfekt. Den ligger centralt och därmed enkel att ta sig till med cykel eller en promenad. Regniga dagar har vi snabbt kunnat flytta in jympan till F & S egna lokaler som ligger bara cirka 100 meter därifrån.

I april lämnade F & S in en ansökan om att få jympa i Läroverksparken som vanligt. Det dröjde till den 25 juni innan man fick besked - tyvärr negativt. Visserligen har F & S inte flyttat runt scenpodiet på några kvadratmeter i den omfattning som kommunens handläggare anser nödvändigt, men att på grund av det helt ta ifrån Faluborna möjligheten att röra sig på en trivsam central plats är att prioritera regelverk före ett gott syfte.

Jag hoppas nu att Falu kommuns trafik- och fritidsförvaltning, tillsammans med F & S, finner en lösning på problemet så att vi även i sommar kan jympa i Läroverksparken. F & S jympa är motion, inspiration och rörelseglädje, och en viktig del i det hälsofrämjande arbetet och uppfyllandet av Faluns lokala folkhälsomål!

SVEN ERIKSSON

är verksam i IF Friskis & Svettis Falun och jympaledare sedan 1995.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons