Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apropå terrordåden i Irak och Indien

Annons

Det finns ett antal regioner i världen. De flesta har sina egna gudar, några religioner har delat upp sig i sekter och bekämpar varandra. Den officiella bilden de troende delger omgivningen, är att den gud de tillbeder är en god gud. Oftast en kärleksgud som hjälper alla människor.

Varför kan inte de olika gudars tillbedjare följa sin gud, bara i detta påbud, kärleksbudskapet? Då skulle vi inte ha så mycket ondska i världen.

Jag påstår inte att alla krig har sitt ursprung i en religions tvist. Men de som vill ha en konflikt behöver inte anstränga sig mycket, för att dela upp de troende i fronter.

Det är länge sedan jag gick i skolan, men har inte glömt bilden, på hur 30-åriga kriget försvarades. Gustav II Adolf fick sitt svärd från himmelen, direkt av gud, för att bekämpa den katolska kyrkan, enligt svensk propaganda.

Vet också att det i religionernas heliga skrifter står om plikten att "ta om hand" de "orättfärdiga". Ta om hand står för hot, våld och dödande. Orättfärdiga betyder enkelt "de som inte tror på mig".

Själv tror jag inte på någon av gudarna. Anser att de som vill tro ska få göra det. Tro gärna som en god medlen i ett mänskligt samhälle.

HUMANIST I BJURSÅS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons