Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använd kameror för att stävja brott

Annons

Åter har det skett två taxirån i landet. Taxichaufförerna har ett i bland farligt jobb och av den anledningen önskar en del av dessa installera övervakningskameror i bilarna.

Två länsstyrelser har sagt ja till detta, men dessa beslut har överklagats av justitiekanslern.

Vägarbetarnas fack har önskat kameror för att om möjligt få bilisterna att köra sakta förbi arbetsplatser på vägen.

Men även det motarbetas för att skydda den personliga integriteten vilken tycks för vissa vara viktigare än människoliv.

Tänk om en kamera registrerar dig när du kör för fort. Är risken att du blir kränkt viktigare att undvika än livet för dem som har till uppgift att förbättra våra vägar.

Vem har glädje av att kameraövervakningen begränsas? Jo, endast de som har någonting att dölja. Den som sköter sig, inte stjäl, inte misshandlar, inte gör något olovligt behöver inte frukta någonting.

Det är väl inte värre att en människa ser dig på en monitor direkt eller genom ett inspelat band, än direkt på plats. Jag har den uppfattningen att om kameraövervakningen släpptes helt fri skulle brottsligheten minska eller åtminstone skulle man ha större möjligheter att infånga och lagsöka de som bryter mot de lagar vi har.

Vore intressant få veta vad man menar med den personliga integriteten. Menar man att det ska vara fritt fram för vandaler och andra kriminella element att härja fritt? Ska man inte utnyttja de tekniska möjligheter som finns för att stävja brott?

Låt alla som vill sätta upp kameror göra det. Slopa tillståndstvånget. Ingen som inte gör något olovligt kan bli skadad av detta. Tvärtom kan det hjälpa till att begränsa en massa ofog.

Kan inte förstå de människor som motsätter sig övervakningskameror. Vad är det som är obehagligt? Anser fördelarna med råge överträffar de eventuella nackdelar som jag inte kan se.

SVEN THELMÉN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons