Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alldeles ryskt på högskolan

Annons

Inför vårterminen 2002 visade Högskolan Dalarna prov på imponerande framåtskridande i takt med tiden. Då införde man i kursutbudet världens fjärde största språk som talas i världens största land.

Landet som är på stark frammarsch efter en drygt 70-årig isolering, är en av våra närmaste grannar och är potentiellt en av världens största marknader.

Vi når exempelvis en 5,5 miljoners stad i landet via en dryg timmes flygresa från Stockholm. Staden har omfattande och spännande historiska band till Sverige och firar 300-års jubileum i år. Landet har en av världens snabbast växande ekonomier och förklarades under 2002 av EU som marknadsekonomi.

Det är förstås Ryssland jag beskriver och staden är Sankt Petersburg.

Införandet av ryskan i högskolans kursutbud föreföll därför vara resultatet av framåtskridande baserad på en skickligt genomförd omvärdsanalys. Nu finns dock signaler om att all ryskundervisning ska läggas ned efter detta läsår.

De som för närvarande bedriver sina studier både som nybörjare och på fortsättningskursen är då inte längre välkomna.

Jag kan intyga att nybörjarkursen har varit mycket bra och rent praktiskt har hållit en imponerande högskolenivå samt letts av en mycket kunnig lärare.

Uppmaningen blir för länets framåtskridande satsa på ryskan och utveckla kursutbudet istället för att sträva bakåt av formella och praktiska skäl som lätt kan lösas om viljan finns!

DALARNA FRAMÅT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons