Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla kan inte få alla önskemål uppfyllda

Annons

Nyligen publicerades en insändare med signaturen Skogsägare som var full av missuppfattningar.

Skribenten menar att man måste köpa sin skog på nytt vid en omarrondering. I Älvdalens fall motsvarar avgiften fyra procent av markvärdet, med föreslaget bidrag återstår två procent.

Det antyds att varken jultomten eller Lantmäteriet tar hänsyn till önskningar. Nuvarande markägare har första tjing på var man vill ha sitt huvudsakliga innehav. Naturligtvis kommer inte alla få alla önskemål uppfyllda, men både tomten och Lantmäteriet försöker uppfylla rimliga önskningar.

Det påstås att små fastigheter försvinner och jakträtten med dem. Det är en lögn. Inget arealskrav finns. Det innebär att ingen kommer mista sin mark eller jakträtt mot sin vilja. Innehavet kan flyttas inom skifteslaget men inte försvinna.

Sant är att en avgift tas ut av markägarna. Den är direkt avdragsgill. Den som önskar kan avstå areal för att betala avgiften. Går man in med 10 hektar täcker 0,5 hektar avgiften, med bidraget på 750 kronor per hektar, räcker det att avstå 0,25 hektar.

Avverkningsstopp kommer att införas, men både kontrakterade avverkningar och vedhuggning får utföras.

Om man bryr sig om fakta, syns i stämmohandlingarna att inga förslag på indragna bidrag för skogsvård finns. Bidrag som blir inaktuella under omarronderingen pausas, som till exempel lantmäterikostnader och rågångar.

För övrigt lämnades ansökan av Besparingen enligt stämmobeslut 2013, inte av någon enskild.

Anna Beronius

Ledamot Älvdalens Jordägarnämnd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons