Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akta hörseln under FFF

Annons

Under de två senaste åren har vi i Hörselskadades Förening i Falun funnits på Falu folkmusikfestival sponsrade av företag och delat ut hörselproppar.

Vi har fått många fina kommentarer under kvällarna från besökare, till exempel ni är änglar. Det här var det bästa på hela kvällen! Nicklas, ansvarig för festivalområdet sa: Nu förstår jag vilken insats ni gör. Till och med Dalarnas landshövding kom och frågade efter proppar.

Kan ni tänka er att en del har specialproppar med sig. De har verkligen tänkt igenom det här med decibel (db), och ljudnivå. En del föräldrar hade hörselkåpor eller bomull till sina barn, men till sig själva hade de inget, då kom våra hörselproppar till pass.

HRF har diskuterat med miljökontoret samt FFF angående mätningar av ljudnivån på FFF, men till svar har vi fått att det inte finns folk eller tid till att göra några ljudmätningar. Ändå är det dom som ska utföra mätningar. Lagen säger detta och högsta db får ej vara över 100 db. Väldigt dåligt att miljökontoret inte klarar av detta då det finns krav och skyldigheter som de ska leva upp till OBS, de hade till och med anställt en ny för i år och hann trots det inte med. Detta skulle vi vilja veta mer om, hur miljökontoret ser på ljudnivån inför kommande år.

Självklart ser vi att FFF ska fortsätta. Men vi vill ha en lägre ljudnivå. Vi vill att FFF och Falu kommun ska kunna få en utmärkelse för att ha sänkt nivån till

maximalt 85 db. Det kommer att gynna flera av kommunens invånare, färre drabbas av tinnitus och hörselskador. Kan man få utmärkelse för rökfria restauranger, så borde man kunna få för platser där man kan lyssna på musik utan hörselskydd!

HRF kommer troligen inte att dela ut hörselskydd nästa år, än har det inte blivit någon förändring av ljudnivån. Vi har nu delat ut under de här två åren cirka 18 000 par proppar till en kostnad av 50 000 kronor samt allt ideellt arbete från medlemmar. Vi kämpar för Er hörsel skall vara fri från skador och vi tror att FFF kan göras trevligare med lägre ljudnivå. Vi vill att Hans Hjort ansvarig för FFF och Falukommuns Miljöansvariga svarar oss hur ni ser på detta.

Vi som delat ut proppar vill ha en diskussion kring ljudnivån på FFF

KARL-ARNE ANDERSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons