Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Akta hörseln under FFF"

Annons

Svar till Karl-Arne Andersson med flera från Hörselskadades förening (HRF).

Vad gör Falu kommuns miljöansvariga för att se till att ljudnivån på musikarrangemang håller sig på en nivå som inte skadar hälsa och trivsel?

Här kommer mitt svar: Ansvaret för att ljudnivån inte utsätter någon för obehag eller skada ligger hos den som är arrangör. Så är lagen utformad.

Det ligger därför i en arrangörs eget intresse att göra klart för medverkande artister vilka krav som ska följas.

För detta kan man använda sig av avtal, tekniska åtgärder och mätningar för att se till att ljudnivån i vart fall inte överskrider de värden som socialstyrelsen har satt upp.

Ingenting hindrar en arrangör att kräva lägre ljudnivåer än de som socialstyrelsen har.

Om det finns skäl, till exempel på grund av klagomål, kan miljönämnden som tillsynsmyndighet besluta att ålägga en arrangör att göra mätningar.

Det är alltså inte miljönämnden själv som ansvarar för mätningarna, som det görs gällande i insändaren.

Vad gäller FFF kommer även 2002 års arrangemang att följas upp i kontakt mellan FFF och miljökontoret. Hörselskadades förening får också gärna ta kontakt med mig för en fortsatt diskussion.

Jag ser allvarligt på risken för hörselskador, i särskilt hög grad gäller det barn och ungdomar. Tinnitus är i dag ett folkhälsoproblem. Miljönämnden har beslutat om att arbeta med detta i ett projekt i takt med att vi kan styra över resurser till det.

Falu kommun är som vi vet en miljökommun och har hälsa och idrott som sitt övergripande profilområde. Jag anser att det är dags att inleda en diskussion om att utvidga den policy som i dag finns om miljöanpassning av arrangemang som kommun stöder, till att också omfatta frågan om lägre ljudnivåer.

ANNA HÄGGLUND

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons