Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80 procent köper inte ut själva

Annons

Svar till: Anny Berglin

I en insändare pläderar Anny Berglin från UNF för att folköl endast ska få säljas på Systembolaget.

Hennes förhoppning är att hindra ungdomar från att dricka folköl, men om hennes förslag blir verklighet kommer konsumtionen att styras mot starköl istället och det önskar ingen.

Problemet måste vi hantera genom andra insatser. Vi får heller inte glömma bort att mer än 80 procent av eleverna i årskurs 9, som dricker folköl, inte köper ut själva, utan huvudsakligen med hjälp av vuxna personer.

Under de senaste åren har det förekommit en rad olika initiativ runt om i landet för att hindra att minderåriga ska kunna köpa ut folköl.

I samarbete med Svenska Folkhälsoinstitutet har dagligvaruhandelns aktörer utarbetat ett egentillsynsprogram.

Ett annat exempel är "Visaleg.nu-kampanjen" som drivs av länsstyrelsen i Västra Götaland i samarbete med kommuner, handeln och producenterna.

Ett resultat av framgångarna med dessa kampanjer är att dessa erfarenheter nu ligger till grund för att utarbeta riktlinjer för information och utbildning riktad till butiker, kommuner och närpolisen.

Ett arbete som leds av alkoholkommittén och Folkhälsoinstitutet i samarbete med dagligvaruhandeln. Under de senaste åren har reglerna kring folkölsförsäljning skärpts och dessa sanktioner är viktiga som påtryckningsmedel, men den kommunala öltillsynen måste bli tuffare. Från handeln ser vi gärna ett mer resolut
handlande vid brott mot lagen om ölförsäljning.

THOMAS SVATON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons