Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 000 i sjukvårdskö och bantat lasarett!

Annons

Kjell Stenberg är socialdemokrat. Han har i en rekordlång insändare i NLT den 22 juli - kanske i tron att många ord kan lura folk? - berättat om vår moderata politik. Nja, sanningen att säga så håller han sig inte till sanningen. Tråkigt. Alla Stenbergs argument är också hämtade - nästan rena citaten - från tidigare artiklar av en socialdemokratisk riksdagsledamot från Ludvika. Inget nytt under sommarsolen.

Stenberg inleder med orden:

"...genom att sänka skatten med 230 miljarder".

Jag vill ställa en rak fråga - som Stenberg (eller något partikansli) borde klara att svara kort på:

När skrev jag detta om 230 miljarder? När har jag påstått och tagit fram den summan?

Men jag skall hjälpa Stenberg med svaret så slipper han ringa någon för att kolla vad han skrivit under: Jag har aldrig (och då menar jag aldrig) skrivit detta. Men skattesänkningar måste till. Folk måste klara av att leva på sin lön. Så är det inte för många människor i dag.

Kjell Stenberg tycks ligga mycket långt ut på vänsterskalan. Undra då på att vi har olika åsikter. Jag är moderat.

Men jag förstår inte hur exempelvis Kjell Stenberg och socialdemokraterna kan gå ut och säga att man är "stolt" över vad som händer och hänt.

Jag tänker inte ens försöka mig på att slå detta rekordordbajseri som Kjell Stenberg presterar. Men han skall få konkreta svar på en rad punkter:

Alla partier - även om det är si och så med "statliga bokföringen" inom det parti som Stenberg representerar - måste, i riksdagen, ha en budget som går ihop. Inte det minsta säger att socialdemokraternas budget är mera trovärdig än andra partiers. Inte ett smack säger detta. Så ditt påstående att jag har mera guldbyxor än andra är nog inte riktigt.

Det riktiga är möjligen mitt och det moderata sättet att använda skattebetalarnas pengar. Där tar vi nog guld i tävlingen med er socialdemokrater. Så delvis rätt får du. Jag tackar för guldet. Där är jag stolt över.

Det är rätt uppfattat att vi moderater vill renodla Landstinget Dalarna till att enbart hålla på med sjukvård. Ta Ludvika lasarett som ett exempel på att alla resurser behövs i sjukvården. Nu har ni socialdemokrater nedrustat Ludvika lasarettet tillräckligt. Nu får det vara nog! Nu får det vara nog med besparingar inom Dalarnas sjukvård. Socialdemokraterna kan väl inte vara stolta över alla nedskärningar inom sjukvården i Dalarna?

Det är rätt uppfattat att vi inte accepterar att 20 000 personer - och drygt det - står i kö i Dalarna för att få sjukvård. Är detta något att vara stolt över? Jag skulle skämmas.

Det är fel uppfattat att Landstinget Dalarna - efter att ha renodlat sin verksamhet till sjukvård - skulle skatteväxla med kommunerna om alla verksamheter. Det finns verksamheter som vi moderater vill ta bort landstingsbidragen till. Detta eftersom pengarna behövs till sjukvård. Så kom inte med lögner om annat. Vi är modiga att våga säga att vi vill ta bort bidrag - just för att pengarna (skattebetalarnas pengar!) skall användas till sjukvården. Den inställningen - att vi vill satsa på sjukvården - är vi stolta över.

Det är rätt uppfattat att vi moderater inte accepterar en skola där alla elever inte klarar att få godkänt. Det är rätt uppfattat att vi vill införa betyg tidigare och oftare. Vi vill satsa fyra miljarder mera på skolan än Kjell Stenbergs parti. Vi tror nämligen att det behövs mera än ord, ord och ord. Det behövs resurser också. Den svenska skolan tillhör också - enligt statistik - en av världens stökigaste. Så vill vi inte ha det. Men det går inte bara att ställa krav - det måste till resurser också. Ni kan inte vara stolt över utvecklingen av skolan.

Det är rätt uppfattat att vi vill att de första 50 000 kronorna man tjänar skall vara skattefria.

Det är riktigt att vi vill sänka skatten på bland annat bensin och diesel. Detta eftersom bensinräkningarna har skjutit i höjden. Många i Dalarna behöver bilen i jobbet, men även för "sociala resor". Det här är förslag vi är stolta över.

Vi vill förstärka försäkringskassorna. Men ni socialdemokrater sa nej till detta. Vi tror nämligen på vikten av rehabilitering - för att ge människorna en chans att komma tillbaka till ett arbete.

Vi säger att stödet till arbetslösa skall riktas mot åtgärder som ger nya jobb.

Det är riktigt att vi vill förstärka inom polisväsendet. Vi moderater anser att det måste till flera poliser. Ludvika-Smedjebacken är ett av de områden som i alla fall jag tänker på i detta ärende. Folk skall kunna känna sig trygga på gator och torg. Våldsbrotten ökar och antalet grova våldsbrott, som begås av unga, har fördubblats sedan början av 1990-talet. Är detta, Kjell Stenberg, något att vara stolt över?

Du måste ha tänkt totalt fel då du skriver att "storleken på plånboken" avgör vilka som kan söka läkare var man vill. Ja, med ert socialdemokratiska monopolsystem blir följden så. Detta system har ni infört, inte vi moderater. Vi vill ha en vårdgaranti - oavsett plånbokens storlek - som gäller alla och då menar vi alla. Men det blev väl ett tankefel från dig? Varför måste till exempel statsministern söka privat vård då han behövde läkarhjälp? Det är med ert system som alla som har tjocka plånböcker kan söka sig förbi köerna.

Nej, jag tror att Kjell Stenberg - och socialdemokraterna - knappast kan vara stolta över värst många områden: Vård, skola och omsorg är tre områden som ni inte lyckats med. Där kan det bli bättre.

Min debattartikel - som födde ditt och ert (?) rekordordflöde - hade inriktningen:

Ett bra Sverige - som kan bli bättre!

Detta jobbar jag och vi moderater vidare på.

Rolf Gunnarsson, m,
riksdagledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons