Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 000 kronor mer per barn och år?

Annons

Lärarförbundet känner ett stort ansvar för den svenska skolan. Med skola menar vi fortsättningsvis förskola, förskoleklass, grundskola, fritidshem och gymnasium.

Under 90-talet blev skolan, likväl som andra offentliga institutioner, hårt drabbad av statens nedskärningar. Resultatet av det vet vi alla.

Nu när statens finanser har blivit bättre kräver Lärarförbundet att det satsas 10 000 kronor mer per barn och år på skolan.

I Malungs kommun skulle det innebära cirka 20 miljoner kronor per år.

I Malungs kommun har vi lyckligtvis varit förskonade från alltför drastiska nedskärningar, i jämförelse med landet i stort. Trots det ser vi även i vår kommun hur de senaste årens åtstramningar i budgeten, har fått konsekvenser för både barn och personal. Allt fler barn får inte den hjälp de har rätt till i kommunens skolor.

Grupperna är för stora, barnen blir stressade och mår dåligt, de har svårt att koncentrera sig och når inte sina mål. Personalen känner sig otillräcklig hur hårt de än arbetar.

För 20 miljoner kronor skulle lärartätheten återställas till de nivåer som var i början på 90-talet. Vi tycker det är ett rimligt krav och ett löfte som skulle infrias från politikerna, som under de tuffa åren på 90-talet hela tiden poängterade att nedskärningarna var tillfälliga och skulle återställas när ekonomin så tillät. Nu tillåter statens ekonomi det och då ska det verkställas.

Vårt krav är att gruppstorleken i kommunens skolor ej ska överstiga 15 barn.

Nya forskningsrapporter visar att barn som går i mindre grupper inhämtar mer kunskap än barn som går i större grupper.

För oss pedagoger inget nytt! Kostnaden för det skulle i förhållande till vinsterna, vara jämförelsevis liten.

ANNETTE HEDMAN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons