Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge oss en ny landshövding!

/

Annons

Vakansen på hövdingeposten i länet aktualiserar hela det ålderdomliga systemet med utnämningar av landshövdingar. Det känns onekligen förlegat att ett fåtal människor runt statsministern ska utse landets hövdingar, utan att beslutet behöver förankras i det län där personen ska leda statens arbete.

Det har gått flera månader sedan Ingrid Dahlberg lämnade uppdraget som Dalarnas landshövding i slutet av förra året. Med tanke på regeringens bevisliga iver att visa på handlingskraft som en beslutskompetent allians, borde länet redan ha fått en ny landshövding.

Nu kommer allt ihärdigare rykten om att flera tillfrågade personer tackat nej till jobbet. Det kan givetvis vara en godtagbar förklaring till varför utnämningen dröjt. Vilka personer som förfrågan och varför de tackat nej till erbjudandet, får dalfolket aldrig veta.

Det är nämligen en liten krets av människor som är involverade i regeringens uppgift med att ragga fram lämpliga landshövdingekandidater. Möjligen är kretsen lite större i den nya regeringen än då Göran Persson var statsminister. Persson och hans närmaste man, dåvarande statssekreterare Lars Danielsson, skötte på utan annan insyn den socialdemokratiska ministärens utnämningspolitik.

Det känns oerhört otidsenligt att några få människor runt landets statsminister ska utse landshövingar. En person som förutsätts kunna representera och bli länets talesperson under flera år framåt, borde rekryteras i samråd med företrädare för det län där personen ska utföra sitt jobb.

Det nuvarande systemet innebär samma överraskningsbesked när regeringen väl fattar sitt beslut. Varför inte införa en samrådsregel som åtminstone ger ordförandena i Region Dalarna och landstinget möjligheter att reagera innan statens främste företrädare i länet ges makten att ta över landshövdingsämbetet?

I det praktiska arbetet ska landshövdingen ha ett omfattande samarbete med länets ledande politiker. Därför kan det inte skada att säkerställa en hygglig personkemi mellan länets främsta företrädare. Inte bara de berörda mår bra av ett gott samarbetsklimat. Det ligger också i hela länets intresse att landshövdingen att de ledande politikerna har en samsyn om vilka frågor som ska prioriteras när det gäller länets utveckling.

Även om den kommande landshövdingen kan bli den siste som får sitt residens i Falun, är det inte oviktigt vem det blir. Hon eller han ska nämligen medverka till att det blir en bra debatt om Dalarnas framtid när länets börjar diskutera den regionalisering som föreslår i den utredning, Ansvarskommittén, som presentera i dag.

Ge oss därför en ny landshövding. Snarast!

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons