Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi satsar på landsbygden

/

Annons

I DT skriver Kristina Yngwe (C) den 2 november att jag ska sluta gömma mig. Men till skillnad från den förra regeringen avser jag att faktiskt göra skillnad för landsbygden - på riktigt.

De problem som landsbygden nu tampas med - bland annat skildrat i PO Tidholms viktiga dokumentärserie - beror på årtionden av negativ utveckling. Ansvaret för detta delas av både socialdemokratiska och borgerliga regeringar. Centerpartiet är ett parti med ambitioner för landsbygden, men ambitionerna är inte mycket värda när de aldrig omsätts till konkreta åtgärder. Den erfarenheten vet vi att Centerpartiet har med sig från åtta år i en moderatledd regering.

Regeringen är fast besluten att bryta den här negativa trenden. Jag blir därför bekymrad när jag hör Kristina Yngwe raljera över den parlamentariska landsbygdskommittén. Den svenska landsbygden förtjänar ett rejält omtag och för att få en långsiktig förändring krävs det att partierna tar ett gemensamt ansvar över blockgränserna för landsbygdens bästa och då måste eventuell partiprestige läggs åt sidan

Regeringen har genomfört en rad satsningar på landsbygden. Satsningar som är avgörande för att kunna bo, leva och verka i hela landet. Det är alltifrån stora satsningar på bredband, lanthandlar och bensinmackar, till utlokalisering av statliga jobb, stöd till mjölkbönder, ökad dieselskattreduktion, kollektivtrafik och spår- och vägunderhåll.

Det här är viktiga satsningar, men det är bara början. Regeringen tror på ett Sverige som håller ihop och för landsbygdens bästa måste vi tillsammans vända den utveckling som pågått i många år. Efter att landsbygdskommittén har lämnat sitt slutbetänkande i slutet av januari kommer jag därför bjuda in till samtal mellan partierna. Jag hoppas att vi ska hitta en väg framåt, det förtjänar den svenska landsbygden.

Sven-Erik Bucht (S)

Landsbygdsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons