Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi säljer inte ut vården!

/

Annons

Svar till Maja Gilbert Westholm. Insändare publicerad den 23 januari.

Den utredning om vinster i välfärden och som är gjord av Ingmar Reepalu (S) innebär i praktiken ett vinstförbud. Det är ett katastrofalt slag mot de välfärdsföretag som vågat etablerat sig i Dalarna. Förslagen i utredningen skulle innebära att många högkvalitativa och omtyckta välfärdsverksamheter försvinner. Det kommer även att skapa otrygghet, orättvisa och leda till en sämre vårdkvalitet för patienter. Hur kommer detta att påverka de 5 icke landstingsdrivna vårdcentralerna som finns i Dalarna och som är mycket populära? Den 5 januari var hela 46 873 personer listade på någon av dessa vårdcentraler.

Alla skattemedel ska användas så effektivt som möjligt. Alltid. Det innebär att dalfolket ska få ut så mycket välfärd som möjligt för skattepengarna, i alla verksamheter. Här kan en liknelse göras med byggsektorn och de rödgrönas resonemang. För om alla skattemedel som är avsedda för att bygga offentligt ägda fastigheter verkligen ska gå till just det, och inget annat, borde även dessa byggföretag beordras en vinstbegränsning. Det är naturligtvis inte rimligt.

Det bör också påpekas att välfärdsföretag inte kan ta ut vinster som kan uppfattas vara för stora, om landstinget eller kommunen har proportionerliga ersättningssystem kopplade till kvalitetskrav. Det är bara möjligt när den offentliga finansiären (läs landstingen och kommunerna) har allt för generösa ersättningar. Systemen bygger på vad den egna verksamheten kostar, vilka kan vara mycket ineffektiva och dyra. Frågan ägs därmed redan av kommuner och landsting, någon lagstiftning för att se till så att skattemedel används till det de är avsedda för behövs inte. Det är därmed landstingen/kommunerna som bestämmer hur upphandlingen ska se ut. Att vinstdrivande företag skulle ha har tagit makten över välfärden är rent nonsens. Flera framstående professorer och docenter har på olika sätt förklarat nackdelarna med Reepalus förslag. Vi får nu ett visst hopp när även flera ledande socialdemokrater på lokal nivå anser att hela utredningen ska förpassas till papperskorgen.

Att som Vänsterpartiet skrika högt över att vi säljer ut vården, stämmer inte. Dessa personer kan kallas demagoger, de använder en taktik att skaffa makt och inflytande genom att vädja till folks fördomar och känslor. Vänsterpartiet som också kallar sig feminister, vill konstigt nog ändå sätta stopp för etablering av fler vårdföretag. Dessa företag startas ofta av vårdpersonal som i huvudsak är kvinnor och bidrar till att vårdpersonal har möjlighet att byta arbetsgivare. Vänsterpartiet motarbetar alltså kvinnors egna fria val att välja arbetsgivare och hämmar deras utveckling när det gäller bättre lön, arbetsmiljö och arbetsvillkor. Kön till att börja arbeta i landstinget Dalarna är obefintlig, problemet är att många flyr och därför behövs en bättre arbetsmiljö och valfrihet både för patienter och personal.

Ulf Berg (M)

Oppositionsråd Landstinget Dalarna

Christer Carlsson (M)

Oppositionsråd Landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons