Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste stoppa människosmugglingen

/

Annons

År 2016 omkom 5000 flyktingar på medelhavet när de försökte ta sig till Europa. De senaste 10 åren är det totalt 25 000. Anledningen till att människor tvingas göra den farliga resan över medelhavet är för att det inte finns några lagliga vägar in i Europa och Sverige.

Samtidigt kan man bara söka asyl i Sverige om man befinner sig på svensk mark. Flyktingar tvingas alltså genom illegala vägar smuggla sig in i landet för att kunna få sina skyddsskäl prövade.

Med dagens flyktingpolitik är det dessutom bara de starkaste flyktingarna som kan söka asyl. De allra mest skyddsbehövande saknar både ekonomiska medel och den styrka som krävs för att ta sig till Sverige. Av de som söker asyl i Sverige är unga män överrepresenterade. Är man fattig, gammal, sjuk eller kvinna har man ingen möjlighet att ta den olagliga vägen genom Europa.

Sverige behöver skapa långsiktiga lösningar som sätter ett stopp för flyktingsmugglarna och dödsfallen på medelhavet. Kristdemokratiska ungdomsförbundet anser att vi har ett ansvar att hjälpa de som flyr, men det nuvarande asylsystemet är hycklande och hjälper inte de med störst skyddsbehov.

KDU förespråkar en övergång till ett omfattande kvotflyktingsystem samtidigt som asylprövning via dagens illegala vägar till landet fasas ut. Med ett kvotflyktingsystem väljs flyktingar ut i flyktingläger och får sina ärenden prövade på plats.

Det finns flera fördelar med det här systemet. Sverige kan säkerställa att fördelningen av personer är jämlikt fördelat mellan grupper, kön, ålder etc. samt att de med störst skyddsbehov får hjälp. Osäkerheten för den enskilde minskar även drastiskt då kvotflyktingar inte behöver befinna sig i limbo i mottagarlandet under tiden deras ärenden handläggs.

Vi måste få ett stopp på människosmugglarna och drunkningsolyckorna. Vi måste reformera Sveriges migrationspolitik.

Benny Lundin

distriktsordförande KDU Dalarna

Mathias Bengtsson

vice distriktsordförande KDU Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons