Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi kvinnor måste sluta skämmas för att vi finns"

Debattredaktör Virve Ivarsson förklarar varför DT bara publicerar kvinnliga debattörer under dagen.

Annons

70 procent av de som medverkar i nyhetsartiklar och som uttalar sig som experter i media är män.  Första steget mot att fler kvinnor ska ta plats är att vi slutar skämmas över att vi finns. Det menar DT:s  debattredaktör Virve Ivarsson.  Foto: Stina Rapp.

För någon månad sedan berättade min mamma glädjestrålande att hon i SVT:s Öppet arkiv hittat ett gammalt barnprogram där jag och min sexårsklass intervjuades på temat kärlek. ”Hehe, kul”, skrev jag till mamma - men kände i verkligheten en oerhörd skam över mitt sexåriga jag i programmet.

Och när jag satt där och grimaserade framför tv-klippet var det framförallt detta som jag tänkte och som jag hade ångest över:

Att jag tog så mycket plats, att jag var så spontan, att jag hade så mycket åsikter.

I oktober förra året diskuterade faktiskt serietecknaren Liv Strömquist och författaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli den här känslan i sin podcast En varg söker sin pod. De kallade då känslan – och avsnittet – för”pinsamt att finnas”.

Liv Strömquist berättade där om sociologen och författaren Brené Brown som skrivit en bok som heter Kvinnor och skam i vilken hon bland annat redovisar forskning som visar att kvinnor känner mer skam än män.

Brené Brown förklarar att vi känner skam för att det finns ett idealjag som vi inte lyckas leva upp till och menar att anledningen till att kvinnor skäms mer än män är att flickor generellt uppfostras tillatt vara till lags, anpassa sig och vara duktiga. Kvinnor får då en självkänsla som är beroende av att man lyckas göra detta och gör man inte det känner man sig oönskad och fel.

Ett sätt att komma ur denna skam – och samtidigt skapa närhet med andra kvinnor - menar hon dock är att vara öppen med sina svårigheter att vara anpassningsbar, till lags och perfekt. Och Caroline Ringskog Ferrada-Noli poängterar i podden att män redan i hög grad accepteras trots brister på dessa områden.

Så vad har då detta med en debattsida att göra? Jo, i Rättviseförmedlingens rapport Rättvisaren från 2016 framgår att mer än 70 procent av de som medverkar i nyhetsartiklar och som experter i media är män. Siffror som ofta förklaras med att det är färre kvinnor som har politiska och ekonomiska maktpositioner - men då får man ju gå vidare och fråga sig vad det beror på. Personligen tror jag att det spelar in att kvinnor generellt - som forkaren Bréne Brown säger - i lägre grad uppmanas att ta plats. Och därför passar DT Debatt i dag på internationella kvinnodagen på att rikta en uppmaning till alla kvinnor att göra just det. Detta gör vi genom att under dagen bara publicera kvinnliga debattörer.

Och oavsett om du läser Julia Hållbergs berättelse om hur hon blev anlitad som modell på grund av sin anorexia , Feministiskt Forum Dalarnas lista på 8 saker som behövs för ett mer jämställt Dalarna, Johanna Jönssons påminnelse om att feminister behöver lyssna in andra eller Mahboba Madadis, ordförande för ensamkommandes förbund, tips på hur du hjälper kvinnor som flytt så hoppas jag att det leder till att fler kvinnor kan känna som jag kände när jag för en vecka sedan gick tillbaka och kollade på det där barnprogrammet med mig igen.

Nämligen att barns spontanitet inte beror på arrogans, utan på att de känner motsatsen till skam för sin existens - det vill säga glädje över att finnas.

Jag hoppas att fler kvinnor hittar tillbaka till den känslan och bland annat använder den till att skriva för oss. Så att vi alla när vi ser tillbaka på våra liv sedan kan utbrista med stolthet:

Att jag tog så mycket plats, att jag var så spontan, att jag hade så mycket åsikter - Vad härligt!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons