Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad kan göras åt den akuta poliskrisen?

/
  • Polisen har kommit allt längre i från samhället som den ska beskydda, menar debattören.

Annons

Att Sveriges polisorganisation är i kris är de flesta ense om. Till exempel utreds i dag färre brott som borde lämnas till åklagare än tidigare år och stora delar av Sverige saknar eller har låg närvaro av polis som därför kommer allt längre från medborgarna.

Rikspolischefen Dan Eliasson lovar nu, efter samtal med inrikesminister Anders Ygeman, att fler poliser ska flyttas till lokalpolisområdena. Varifrån ska dessa poliser komma? För samtidigt säger Eliasson, att storstädernas utanförskapsområden har behov av och fått förstärkning, för att öka tryggheten i dessa områden.

Eliasson lovar också att minst 1500 fler poliser ska finnas på plats år 2020. Det tar ju flera år att utbilda poliser. Det är ju här och nu som mer polisresurser behövs för att tilltron till rättssystemet ska kunna upprätthållas. Annars finns det risk för anarki och att medborgarna tar lagen i egna händer. Ett fungerande rättssystem är grundbulten i en demokrati.

Ett sätt att snabbt frigöra mer polisresurser är, att avlasta polisen alla sidouppgifter som i dag åligger polisen. Som exempelvis att transportera psykiskt sjuka, besiktiga tivolianläggningar eller ta hand om bortsprungna husdjur. Men flest resurser skulle skapas om man anställde civila för att skriva ut ingripande-/händelserapporter.

Att man återgår till systemet som gällde fram till mitten av 90-talet, då poliserna var försedda med bandspelare för avrapportering och senare utskrift av civilanställda. Det sägs att poliser i dag kan få avsätta upptill 50 procent av arbetspasset, för att skriva rapporter på stationen. Tala om ineffektivitet.

Ett annat sätt att relativt snabbt kunna öka polisnärvaron lokalt, förslag finns från vissa ledande Moderater, är att ge kommunerna möjlighet att anställa egna poliser. Utbildningstiden borde kunna vara kortare än för den nationella polisen och uppdraget vara att bekämpa den så kallade vardagsbrottsligheten och öka människors trygghet.

Kostnaderna för lokal polis med dygnet runt bemanning, till exempel i Hedemora, med bil, lokal, civil personal och utrustning kan beräknas till 8-9 miljoner per år. Sedan återstår frågan om det ska vara kommunen som ska stå för kostnaderna alternativt staten eller att kostnaderna delas.

Med lokal polis skulle medborgarna få det lättare att nå polisen med att anmäla brott, lämna tips, vittnesmål m.m. I dag är det näst intill omöjligt att komma fram till polisen på telefon 114 14.

Melker Andersson

Hedemora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons