Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

UR gör utbildningsprogram

Annons

Per Bergkrantz, vice VD UR: Uppgiften (i DT:s ledare. Reds. anm.)att Per-Axel Janzon tvingades bort är direkt felaktig. Per-Axel hade i uppdrag att göra ett utbildningsprogram om normkritik. Hans idé var att undersöka hur UR själva arbetar med normkritik. Ansvarig utgivare ansåg att detta inte låg inom ramen för UR:s uppdrag att göra utbildningsprogram. Ansvarig utgivare ville se en utveckling av programidén, vilket Per-Axel avböjde. Han föreslog istället själv en lösning som innebar ett avslut, vilket han också meddelade att han var nöjd med.

För att ett utbildningsprogram ska ge god effekt i lärande behövs flera och olika kompetenser. Det handlar både om traditionella kompetenser inom journalistik, pedagogik och produktion, men också om nära dialog med användare, kunskap om utmaningar i styrdokument för olika utbildningsområden, om digitala användarbeteenden, mediepedagogik och andra kompetenser som bidrar med fler perspektiv. Det är ett lagarbete med den som ska lära sig i fokus.

UR har inget nyhetsgranskande uppdrag, däremot gör vi bland annat utbildningsprogram om källkritik för barn och unga att reflektera kring i skolan. Vi kan bara konstatera att endast några få journalister har hört av sig till UR och faktagranskat de felaktiga uppgifter som nu cirkulerat i två veckor – trots att de tydligt dementerats från UR:s sida.

Per Bergkrantz

Vice vd UR

Svar direkt från Malin Lernfeldt: Att UR inte har ett nyhetsgranskande uppdrag är irrelevant. Oavsett vilken publicistisk verksamhet som bedrivs bör det vara medarbetarnas kompetens som är i fokus och inte deras hudfärg, kön, religion eller sexuella läggning. UR har sökt personal med kriterier som rasifierad afrosvensk. Det är definitivt ingen felaktig uppgift utan ren fakta. I fallet Per-Axel Janzon har det framkommit trovärdiga uppgifter som pekar på att det inte var så enkelt som Per Bergkrantz vill göra gällande. Vad det här handlar om i grunden, är den oro vi alla bör känna när den som har uppdraget att göra utbildningsprogram för barn och unga i skolan att reflektera kring inte själv har förmågan att reflektera över hur snett man hamnat.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons