Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppvärmning inför valrörelsen 2018!

/

Annons

För en vecka sedan besökte statsminister Löven ett antal orter ute i landet för att höja den politiska temperaturen ca 500 dagar före valet. Dagens politik består mycket av korta fraser och det gäller skapa intresse i media.

Den närmaste tiden kommer ett antal spörsmål med betydande sprängstoff just vad gäller stad/land. Givetvis kommer de löften som politiken gav 2014 bli föremål för granskning kommande år, nu sker en del utspel som siktar på genomförande av vallöften.

1. Jag tänker då på skatt på avstånd, det vill säga kilometerskatten som blir aktuell. Att beskatta avstånd som då är tanken innebär att landet dras isär ytterligare. Industrins konkurrenskraft med andra länder drabbas, sysselsättning påverkas negativt. Minoritetsregeringen torde få problem att genomföra denna skatt med kompakt motstånd från Alliansen.

2. Vinstförbud i välfärdssektorn, Reepalus –utredningen, aktualiseras åter i slutet av månaden. Vi är många som lärt oss uppskatta valfriheten inte minst här i Avesta med två privata vårdcentralen, samt Grytnäs friskola. I sen tid har representanter för regeringspartierna visat stor tveksamhet inför förslagen och undertecknad skulle gärna se att utredningen skrotades.

3. Bankskatt. Förslag kan komma i vårbudget och fokus är bankernas övervinster men förslaget slår för brett. Tanken är att införa en särskild arbetsgivaravgift för anställda i finanssektor och det betyder även tjänstemän på försäkringsbolag som har till uppgift att förvalta pensionsfonder. Förslaget underminerar med andra ord vår framtida pension på marginalen.

Mitt parti föreslog för någon månad sedan att den så kallade pensionärsskatten skulle undanröjas, detta just nu som enda parti. Pensionskapitalets avkastning i en miljö med minusränta är problematisk och till detta kommer pensionärskollektivets relativt goda hälsa – pensionens storlek i förhållande till slutlön sjunker och något behöver göras för att ge de äldre det liv de förtjänar. Vi föreslår därför:

Slopa pensionärsskatten, pension är uppskjuten lön.

Ta till vara äldre i arbetslivet, bort med den särskilda löneskatten.

Inför äldreboendegaranti, minska otrygghet och ensamhet. Hemtagningsteam som ger extra trygghet efter sjukhusvistelser.

Roy Uppgård

Kristdemokraterna i Avesta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons