Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar är grundlurade

/
  • Ungdomar är grundlurade och det av vuxenvärlden och ingen annan. De är inte lata, de jobbar hårt med sina drömprojekt och sina individuella statusprojekt, skriver Kerstin Bengtsson-Norén. Det gäller att bli vacker, rik och känd som Anna Bergendahl.  Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Annons

Det är inte lättja som är svenska ungdomars största problem. Det största problemet är statusjakten som har accelererat de senaste tio åren.

Alla vill bli något speciellt och föraktet för vanligt så kallat Svenssonliv frodas och understöds av massmedia, främst dess kultursidor. Ungdomar uppmuntras från tidig ålder att välja lustmetoden i såväl skola som yrkesplaner. Att man ska försörja sig resten av sitt liv har på något sätt kommit bort i diskussionen. Samtidigt florerar ungdomsrörelser som ger illusionen av att ett gratis liv är möjligt, med plankning.nu och Piratbyrån som förebilder.

Om barn itutas att de kan bli vad de vill, vad som för tillfället verkar trendigast, från programledare, rockstjärna, modedesigner till tv-spelskonstruktör och dessutom tror att det finns ett gratisalternativ i livet via snålskjuts och bidrag så hur kan man förvänta sig att de ska vilja arbeta med de ofta oglamorösa och monotona jobb de kan få.

I många årtionden har det varit möjligt för ungdomar att dra sig fram på a-kassa eller socialbidrag, nu stramas reglerna åt och den vägen står inte öppen. Det är en hel generation som måste tänka om, men fortfarande erbjuder högskolan och media drömalternativen, statusvägen och hipsterstigen till ett framtida liv. Ungdomar sliter med bloggar och musikprojekt för att bli den nya Fredrik Virtanen, Håkan Hellström eller Blondinbella. De jobbar med sina utseenden, sin image, sina egon för att bli det samhället tutat i dem att man ska bli för att duga. Och de sliter hårt.

Samtidigt glorifieras singellivet och uppmuntras till skilsmässor vilket gör att vi behöver mångt fler lägenheter än förr. Och bostad kommer aldrig att finnas gratis via plankning eller piratsajter. Mat och kläder knappast heller.

Ungdomar är grundlurade och det av vuxenvärlden och ingen annan. De är inte lata, de jobbar hårt med sina drömprojekt och sina individuella statusprojekt.

Samtidigt som väldigt många i det tysta fortfarande strävar på med sina vanliga liv som går ut på att bilda familj och försörja sig, de som Göran Hägglund häcklas för att ha kallat verklighetens folk.

De unga är offer för en syn på livet och verkligheten som drömfabriker har skapat. De vuxna som skapat dess falska ideal borde få stå till svars, inte ungdomarna.

Kerstin Bengtsson-Norén

är skolkurator i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons