Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk bortom bilen!

/

Annons

Läser med förfäran och oro i Falu-Kuriren om tillfällig bilparkering vid nya busstationen i centrala Falun. Efter att hela området genomgått en förändring som totalt rensat bort alla grönytor, förtätat och förstenat miljön, och gjort tillvaron för cyklister och fotgängare till en daglig mardröm, pratas det om att göra centrum ännu mer bilanpassat. Överallt annars i samhället handlar debatten om att biltrafiken i städerna, inte minst ensambilismen, och utsläppen måste minska. Cykelbanor och gångmiljöer måste förbättras och göras säkrare. Medvetenheten om allas ansvar för miljön öka. I det läget gör Falun precis tvärtom. Sänder ut signaler om att det är okej att ta bilen till centrum. Det är häpnadsväckande. Och djupt oroande.

Jag är sedan 1990 bosatt i Falun, vid Daglöstäkten. Mer eller mindre dagligen cyklar eller går jag till centrum. Den förändring som skett ur trafiksynpunkt är oerhört negativ. Flödet genom centrum tycks oförändrat. Biltrafiken har ökat både på Strandvägen och Sturegatan, ut mot Källviken. Bilparkeringen vid Tisken är alltid full. Dessutom korsas alla trafikslag numera vid den minimala stryp-passagen intill järnvägsbron vid Tisken-parkeringen. Min hustrus dagliga cykelfärd till arbetet vid Falu Lasarett är numera en skräckupplevelse; flera gånger har hon varit en hårsmån från att rammas av morgonirriterade ensambilister. Passagen under bron är så smal att fotgängare och cyklister med svårighet kan mötas. Varningssignalerna vid övergångsstället är oftast ur funktion. Häromdagen rapporterade FK om att Rekordmånga bilar skapar luftproblem i centrum. Att det läget propagera för ökad bilism i området är lika obegripligt som cyniskt. Varför hörs aldrig några förslag i rakt motsatt riktning? Trängselskatt? Gratis kollektivtrafik? Tomgångsförbud? Fler grönytor? Parker?

Det är en gång för alla ingen mänsklig rättighet att förbränna drivmedel, vilket utsläppsrelaterade sjukdomar och klimatrubbningar dagligen påminner oss om.

Våga gå främst: gör Falun till Sveriges bästa, renaste, trafiksäkraste och mest miljövänliga stad! Tänk om, tänk nytt – tänk bortom bilen!

Reidar Sjödén

miljöoroad medborgare, Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons