Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige tvingar mödrar att adoptera sina egna barn

/

Annons

Vi har sedan drygt två år en socialdemokratisk regering, som kallar sig feministisk, en regering som säger sig värna kvinnors intressen. Den så kallade feministiska regeringen undantar dock lesbiska genom att ännu inte ha tryggat lesbiskas föräldraskap. Det säger en hel del om lesbiskas svaga ställning att många tvingas adoptera sina egna barn, vilket är på tiden att det nu får ett slut. Lesbiska måste automatiskt bli föräldrar till barn som föds i en relation.

Sverige saknar moderskapspresumtion för den andra kvinnan i ett förhållande, vilket ställer till problem för såväl svenska lesbiska som för lesbiska mödrar som kommer till Sverige med sina barn för att till exempel jobba. Två mödrar, som i sitt hemland är juridiska föräldrar, som flyttar till Sverige med sitt barn kan inte båda två bli juridiska mödrar här, om ingen närståendeadoption av barnet har skett. Det blir istället godtyckligt den moder som anländer till Sverige först med barnet som registreras som barnets mor, vilket givetvis innebär stor rättsosäkerhet för barnet såväl som för mödrarna. Detta är oacceptabelt i ett land som vill vara framstående på hbtq-området och med en regering som säger vara feministisk.

För mer än tio år sedan, år 2005 fick kvinnor som är gifta, partner eller sambo med en annan kvinna möjlighet till assisterad befruktning vid allmänt sjukhus. Men fortfarande finns ingen moderskapspresumtion för gifta samkönade par. Moderskapet fastställs genom bekräftelse eller dom, inte automatiskt, såsom det borde vara.

Ovanstående innebär att kvinnor ska adoptera de barn som är deras, som de skaffat inom ramen för en parrelation med en annan kvinna. Det skapar en stor rättsosäkerhet för såväl barn som föräldrar. Det kan ta lång tid att fastställa moderskapet. Under den här tiden har barnet endast en legal förälder. Detta behöver få ett slut. Lesbiska i en relation ska automatiskt bli barnets juridiska mamma. Vi behöver rättstrygghet i Sverige för lesbiska såväl som för deras barn.

Jenny Edberg

Edith Escobar

Vice förbundsordförande

Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons