Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stelbent hantering av ej förlängt avtal med Vikagården

/
  • Hanteringen av migrationsboendet vid Vikagården, utanför Falun, har varit allt annat än bra, anser Jenny Drugge, Joakim Storck och Fredrik Adolphson.

Annons

Migrationsverket får kritik för långa handläggningstider och hänvisar till ett extremt tryck på migrationssystemet. Men arbetar verkligen myndigheten effektivt? Vilka direktiv får man från regeringen?

I Vika finns exempel på lyckad integration som byråkrati nu förhindrat.

I december 2015 kom asylsökande familjer, drygt 60 personer, till Vikagården (det tidigare vandrarhemmet). I juni i år lämnade Migrationsverket besked att de boende inte fick stanna då avtalet inte förlängs. De fick flytta till andra platser.

Skäl till beslutet avser oklarheter med lagfart till fastigheten. De som drev boendet har skickat in sådan men Migrationsverket hade bekymmer med att öppna bilagan i mailet och gjorde inga ytterligare försök att få lagfarten på annat sätt.

Enligt Migrationsverkets egen uppskattning är Vikagården högt rankad bland asylboenden. Det finns i Sverige fler exempel på misstag i pappershanteringen där verket inte i efterhand tillåtit korrigering.

Det har tidigare inte kommit så många människor från andra kulturer till Vika. Mötet var berikande för såväl bygden som för de asylsökande. För Vika är det skedda en förlust.

Stämningen har varit positiv. Det har funnits ett stort engagemang hos privatpersoner och ideella föreningar som svenskundervisning, scoutaktiviteter, skjutsar till olika idrottsverksamheter.

De skolmogna barnen hade börjat gå i skolan. Detta är en sak som berikar både den asylsökande men också Vika. Inflyttning ställer långsiktiga krav att från kommunens sida bygga ut/rusta upp skola, vård och omsorg där.

Några av de vuxna hade hunnit få praktikplatser, något som många andra kommuner och dess asylsökande enbart kan drömma om. Den lokala vävstugeföreningen hade startat ett projekt för att integrera kvinnor med Vikas vävstugas medlemmar för att lära av varandras kunskaper.

Vikagårdens asylboende gav också jobbtillfällen: matlagning, servering och vaktmästeri.

Det som hänt i Vika ser vi som exempel på verklig integration som inte enkelt uppstår.

Det är inte säkert att asylsökande får det sämre när de flyttas. Vissa av de avflyttade familjerna har fått det bra, andra inte. Alla har de dock skilts från vänner, barnen fått sluta i den skola där de börjat.

I Vika, och på andra håll i landet, har framgångsrika asylboenden och lyckad integration omintetgjorts genom stelbent myndighetsbyråkrati.

Vi efterlyser styrning från regeringen till Migrationsverket för att ge ökad möjlighet att se vad som faktiskt leder till såväl lyckad integration som en levande landsbygd. Migrationsverket måste bli mer flexibelt och bättre på att uppmuntra de lyckade exempel på integration som faktiskt finns. Där spelar Sveriges landsbygd och dess asylboenden en viktig roll.

Jenny Drugge

Ordförande Centerpartiet, Falun

Joakim Storck

Kommunalråd, Centerpartiet, Falun

Fredrik Adolphson

Centerpartiet, Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons