Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparka inte Rut! (M)

Annons

I en tid av ekonomisk oro har reformerna kring Rut- och Rotavdragen enligt en ny rapport från Företagarna bidragit till att skapa 18 000 nya arbetstillfällen i Sverige. Rutavdraget för hushållsnära tjänster har inneburit en möjlighet till avlastning i vardagen för tusentals människor; pensionären som behöver ett komplement till sin hemtjänst, den ensamstående mamman som behöver hjälp med städningen i hemmet och barnfamiljen där båda föräldrarna heltidarbetar som behöver hjälp för att få vardagen att kunna gå ihop.

Rutavdraget har möjliggjort för en bransch som tidigare i hög grad tyvärr präglats av svartarbete att bli vitare med större skatteintäkter till statskassan och säkrare villkor för både säljare och nyttjare. I Dalarna har närmare 6 000 hittills använt sig av Rutavdraget medan över 21 000 har nyttjat Rot. Det visar tydligt att dalfolket anammat och uppskattar reformerna.

Bland de företag som har startats inom hemservicebranschen Rut drivs majoriteten även av kvinnor och nio av tio som arbetar inom dessa företag kommer också direkt ifrån arbetslöshet in på arbetsmarknaden. Fler människor har därmed genom denna reform fått en egen försörjning att leva på och en bättre framtid att se fram emot.

En ny tjänstesektor har kunnat växa fram som gör svarta jobb vita samtidigt som vanliga löntagare kan få hjälp med exempelvis barnpassning och snöskottning. Vi vill fortsätta att utveckla detta under de kommande fyra åren så att fler människor ska kunna få ta del av Rut- och Rotavdragen, allt medan nya företag kan växa upp, expandera och nyanställa. Den rödgröna vänsteroppositionen tycker dock att det är viktigare med satsningar på betjänter i Stockholms tunnelbana. Lägg därtill höjd bensinskatt och kilometerskatt som slår direkt mot människor på landsbygden har vi ett nytt ord för satsningarna; tunnelbanepolitik.

Samtidigt har de rödgröna även gett två tydliga besked angående Rut och Rot:

1) Rut ska avskaffas direkt vid ett regeringsskifte

2) Rot ska avskaffas när det inte längre behövs, det vill säga när den ekonomiska oron stabiliserats och konjunkturen åter vänder uppåt.

Beskedet visar tydligt på en återgång till en politisk linje där de rödgröna anser att det är bättre om människor är beroende av bidrag och ersättningar än att de har ett arbete att gå till och betalar skatt. Det är enligt de rödgröna bättre om branscherna istället domineras av svartarbete och osäkra förhållanden. Ett avskaffande av Rut och Rot skulle innebära förlorade arbetstillfällen, mindre skatteintäkter till en fortsatt tryggad välfärd och en återgång till en bidragskramande och företagarfientlig politik. Sparka inte Rut!

Ulf Berg (M)

är riksdagsledamot från Avesta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons