Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta använda oss för att normalisera ett rasistiskt parti

/

Annons

Att riksdagspolitikern Carl-Oskar Bohlin kallar en politisk motståndare för gaphals och demagog i en så kallad debattartikel säger mycket om det politiska klimat vi befinner oss i. Högern koncentrerar sig allt mer på att attackera Vänsterpartiet i syfte att slippa prata om den politik de själva står för. Jag undrar om Bohlin även kallar sina partikamrater som protesterat mot detta för gaphalsar och demagoger?

Det framgår tydligt i Bohlins förolämpande replik att han helt undviker frågeställningen som handlar om Moderaternas påbörjade samarbete med ett rasistiskt parti. Men det gör det lättare att genomskåda Moderaternas och Bohlins taktik. Syftet handlar inte om V eller mig. Syftet är att sprida bilden av SD som ett samarbetsvänligt parti. M försöker helt enkelt normalisera SD genom att likställa dem med oss.

Ingen behöver vara speciellt insatt för att veta att Vänsterpartiet är de blåbrunas tydligaste motkraft. Det syns i hur vi röstar i riksdagen, landstingen och kommunerna, men också i vårt engagemang för ett jämlikt samhälle. Medan vår riksdagsgrupp förhandlar fram mer resurser till fritidshemmen och inför gratis mammografi så drar högt uppsatta sverigedemokrater antisemitiska skämt och kallar människor för babbe och hora. Medan lokala vänsterpartister arbetar för att stötta människor som flytt krig så talar lokala sverigedemokrater om att stå med kulspruta på Öresundsbron när flyktingarna kommer.

Mitt partis historia består både av mycket positiva delar och av delar som förtjänat ifrågasättande och hård kritik. Därför har vi, som inget annat parti, omprövat vår historia och dragit lärdomar av den. Därför är vi idag ett demokratiskt parti som kämpar för social rättvisa och jämlikhet. Det går inte att jämföra med ett parti som inte enbart har nazistiska rötter, utan dessutom en rasistisk politik och retorik, här och nu.

Bohlin skriver: Förmögenheten att faktiskt ta ansvar för något har alltid varit obefintlig, vilket den tidigare rollen som havererad och sparkad skolnämndsordförande i Falun om något visar.

– Är det något som jag och Vänsterpartiet är mest stolta över så är det att vi stod rakryggade och försvarade Falu kommuns elever och skolpersonal medan andra svek. Haveriet bestod i att lägga ner skolnämnden för att jag som vänsterpartistisk ordförande, vägrade agera marionettdocka och bryta mot våra vallöften. Det har nog de flesta förstått.

Daniel Riazat

Riksdagsledamot Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons