Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skid-VM 2025? Men vi lär inte få några kalkyler, Jens!

Annons

Jens Runnberg kan tänka sig ett skid-VM 2025 med ett förbehåll, han vill först ha en kalkyl på kostnaderna. Men Runnberg pekar ut ett problem. Beyond skiing foundation 2019 (BSF 2019) ska sköta utredningen och de har bett förra VM-generalen Sven von Holst att genomföra arbetet. (Svenska skidförbundet äger 70 procent av aktierna och Falu kommun har en liten minoritetspost på 10 procent). Majoriteten i fullmäktige har gett uppdraget till BSF 2019. De ska marknadsföra och lobba för ett nytt VM 2025.

Det är förstås dumt att låta särintressen lobba för kommunala beslut istället för att utreda. Men när det gäller skid-VM så verkar det vara ok med ett visst moraliskt förfall. Här behöver vi tänka om och ställa tre krav på en utredning inför ett eventuellt VM 2025:

1) Öppenhet! Rätten att ta del av offentliga handlingar ska gälla. Trots att Faluns medborgare finansierar BSF 2019 så har kommunen bara 10 procent av aktierna. Då gäller inte offentlig insyn såvida man inte skriver in det i bolagsordningen och det har man inte gjort.

2) Att utredarna har ekonomisk distans till VM. Svenska skidförbundet som dominerar Beyond skiing foundation 2019 gjorde en rejäl vinst VM 2015 men tog inget ansvar för anläggningar som Falun fick betala. Skidförbundet har stora ekonomiska intressen men slipper i stor utsträckning ta ekonomiska risker.

3) Att utredarna är sakliga och nyanserade. Svenska skidförbundet och förre VM-generalen Sven von Holst som satts att utreda, det vill säga marknadsföra VM 2025 har inte känslomässig distans till VM.

Liberalerna lägger nu ett förslag att en oberoende utredare ska se över förutsättningarna (sportsligt, ekonomiskt och så vidare) för ett nytt VM 2025. Vi ser mycket positivt på företagsnätverk och privat sponsring av VM och självklart har Svenska skidförbundet med fler samarbetspartners en viktig roll. Men att utreda är en sak och genomföra en annan. Skilj särintresse från allmänintresse. Lär av tidigare misstag.

Det är sorgligt att se att samma år som offentlighetsprincipen (tryckfrihetsförordningen) fyller 250 år så gör VM-gubbarna allt för att slippa den insyn och öppenhet förordningen innebar. Varför ska det vara så?

Svante Parsjö Tegnér

Liberalerna Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons