Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på nyproduktion

/
  • Ulf Rosenqvist i Ludvikahem gläds över ett ökat behov av bostäder i takt med att invånarantalet ökar

Annons

Verkställande direktörer för ett 30-tal kommunala bostadsbolag i mellersta Sverige är den här veckan samlade i Ludvika. Tillsammans ska vi diskutera två stora utmaningar som bolagen står inför: möjligheterna att bygga nytt och de ekonomiska villkoren för hyresrätten.

Efter att ha varit bland de kommuner som rivit flest lägenheter, har marknaden nu vänt i Ludvika. Befolkningen ökar och förhoppningsvis är fler företag på väg att etablera sig här. Om utvecklingen håller i sig behöver vi bygga ett par hundra nya hyreslägenheter. Men höga kostnader, en byggbransch som höjer priserna oavsett konjunktur och en lokal marknad med låga fastighetsvärden gör det mycket svårt att bygga nytt till hyror som folk har råd att betala.

Till detta kommer de skattemässiga reglerna. Kostnaden för en nybyggd hyresrätt är i dag 2 000 kronor högre per månad än ett nybyggt småhus med äganderätt eller en bostadsrätt. Det visar en rapport från Sabo, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Orsakerna är flera. Bland annat gör den kommunala fastighetsavgiften på hyreshus att bostadsbolagen betalar skatt på både vinsten och på själva ägandet av fastigheten. Hyresrätten är alltså dubbelbeskattad.

En annan orsak är att beskattningen på avsättningar till underhåll ligger på 26,3 procent i företagen. Det hämmar möjligheterna att spara vinster till renoveringar. Dessutom betalar idag bostadsbolag moms på i princip alla varor och tjänster, vilket driver upp hyror och byggkostnader. Om man lade en låg moms på hyrorna skulle skillnaden mellan den moms som bolagen betalar och hyresmomsen leda till lägre kostnader.

Vi som samlas i veckan äger nära 73 500 lägenheter. Vi är viktiga aktörer i våra kommuner. Ansvaret som det medför tar vi på allvar och vi jobbar aktivt med våra utmaningar. Men det behövs rimliga förutsättningar för att vi ska lyckas. Därför bör:

*Byggbranschen nagelfara sitt arbete för att sänka kostnaderna.

*Staten se över regelverket för nyproduktion

*En skattereform för hyresrätten genomföras så snart som möjligt, där man inför en låg moms på hyran, skattefria underhållsfonder och slopar fastighetsavgiften. I väntan på nya regler bör ROT-stöd ges även till hyresrätten.

Ulf Rosenqvist

är vd för LudvikaHem AB

Kurt Eliasson

är vd för Sabo, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons