Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så stoppar vi Trumps kvinnofientliga politik

/

Annons

Det tog honom bara ett par dagar att stoppa allt amerikanskt bistånd till organisationer som arbetar med abort. Att Donald Trump nu börjat omsätta sin konservativa kvinnosyn i praktisk politik är ett allvarligt hot mot kvinnor i utvecklingsländer.

Beslutet får stora konsekvenser för världens fattiga kvinnor. Orsaken till fattigdomen är oftast kvinnornas brist på rättigheter, det ser vi i biståndsorganisationen We Effect dagligen exempel på i de 24 länder där vi arbetar. Kvinnor i fattigdom drabbas oproportionerligt av oönskade graviditeter, osäkra aborter, mödradödlighet och våld.

USA är världens största biståndsgivare och påverkar den globala biståndspolitiken kraftigt. Andra länder kommer nu att tvingas anpassa sig till Trumps bakåtsträvande beslut. De som inte samverkar kommer att behöva lägga stora resurser på att täcka upp för de negativa effekterna av USA:s indragna bistånd. Regimer i länder där kvinnors reproduktiva rättigheter redan är hårt reglerade kommer att få luft under vingarna. Med denna kvinnofientliga politik blir det väsentligt svårare för världen att nå FN:s globala utvecklingsmål om jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt. Nu behöver vi mobilisera motkrafter och bekämpa effekterna av Donald Trump och hans konservativa politik:

1. Arbeta över gränserna. Förra helgen marscherade miljontals kvinnor och män över hela världen för att protestera mot Trumps politik. Denna rörelse måste få stöd för att växa och sätta hårdare press på beslutsfattare i såväl Vita huset som hos FN och regeringar världen över. Organisationer som stödjer kvinnor bör samtidigt skapa nya allianser och bli ännu bättre på att arbeta ihop.

2. Mer stöd till kvinnor. För att förbättra insatserna för världens fattiga flickor och kvinnor måste vi följa pengarna och mäta resultaten – ur kvinnornas perspektiv. Sverige kan gå före genom att se till att minst hälften av biståndet når kvinnor. Det skulle sända en viktig signal till andra biståndsgivare. Minst hälften av We Effects resurser går till kvinnor och det ger resultat.

3. Sverige bör ta ledningen. Det är bra att Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, snabbt höjt rösten och vill skapa en svensk och global opinion mot abortbeslutet. Nu mer än någonsin behöver Sveriges feministiska utrikespolitik synas och höras världen över, såväl i FN:s säkerhetsråd som i länder där kvinnors liv nu blir ännu tuffare sedan Trump blivit president.

Anneli Rogeman

vd We Effect

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons