Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rut skapar nya jobb i Dalarna

/

Annons

Allt fler personer i Dalarna använder rutavdraget. Hittills i år har 1 procent fler gjort avdrag för hushållsnära tjänster i länet jämfört med samma period i fjol. Användandet ökar i sju kommuner i länet, och allra mest i Älvdalen, visar Skatteverkets statistik som vi på serviceföretaget Hemfrid har analyserat.

De senaste månaderna har rut lyft på nytt i Sverige. I augusti och september gjorde svenskarna rutavdrag för ett belopp som är 21 procent större än under samma månader i fjol.

Det är en spännande utveckling. Under första halvåret i år ökade nämligen beloppet nästan inte alls i landet. Den stadiga uppgång som rut haft i många år stannade av vid årsskiftet, när taket för avdraget halverades från 50 000 till 25 000 kronor om året för de flesta svenskar.

Förklaringen till lyftet är att avdraget utvidgades till fler tjänster den första augusti, så att man numera får göra rutavdrag för bland annat flyttjobb och IT-hjälp i hemmet. Mönstret är tydligt: Först stagnerade rutanvändandet på grund av regeringens negativa signal vid årsskiftet. Sedan började svenskarna köpa fler ruttjänster igen efter den positiva signal som utvidgningen i augusti innebar.

Utvidgningen är en del av den uppgörelse mellan regeringen och Alliansen som kom till förra hösten. Syftet med överenskommelsen var att snabbt få till nya jobb för att inte framför allt nyanlända skulle fastna i arbetslöshet. Regeringen och de borgerliga partierna är alltså överens om att rutavdraget är ett effektivt sätt att skapa fler jobb.

Därför borde maxbeloppet höjas igen, och avdraget utvidgas till ännu fler tjänster. Flera partier föreslår nu också höjt tak upp till 75 000 kronor i sina budgetförslag. Svängningarna i rutanvändandet i år visar tydligt hur viktigt det är med positiva besked och stabila och långsiktiga spelregler, i stället för symbolpolitik som gör människor mindre benägna att köpa hushållsnära tjänster.

Varje gång någon gör rutavdrag betyder det att någon har utfört en tjänst, och att den som köpt tjänsten har betalat skatt för den. Personer i Dalarna som tar hjälp i hemmet är alltså med och skapar riktiga, vita jobb och bidrar till integrationen i länet. Tre av fyra som arbetar i branschen har gått direkt från arbetslöshet till anställning. 85 procent av alla som började jobba på Hemfrid i fjol är födda utomlands.

Rutavdraget är en effektiv metod för att skapa jobb i Dalarna. Med ett högre avdrag och mindre osäkerhet kunde de jobben vara ännu fler.

Maria Andersson

vd för Hemfrid

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons