Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ROZA GUCLU HEDIN: Så vill jag hindra Trumpifiering i Sverige

Artikel 1 av 3
USA-valet
Visa alla artiklar

DEBATT

Annons

Dagen innan valet hade jag en känsla av hopp. En känsla av att världen skulle få uppleva och se en kvinnlig president i ett av världens mäktigaste länder. Ett land vars färdriktning jag som politiker skulle drömma om att få staka ut. Vilken makt, vilket mod och vilja skulle styra?

Roza Güclü Hedin, Riksdagledamot (S)

Jag har följt denna valrörelse. Den har varit allt annat än trevlig att följa. Många gånger har jag fråga mig – vilken politik vill de föra fram? Är man helt befriad från intellekt och kritiskt granskande i USA? Jag har läst till mig att det finns en stark längtan av förändring i USA: många är missnöjda med sin livssituation, klyftorna har ökat och segregationen är utbredd. Arbetarklassen är stor och klarar idag inte sin ekonomi utan att ha flera jobb. Ett till synes uppgivet folk som hör en man, en företrädare för politiken som inte tillhör det politiska etablissemanget, som närmar sig folket på ett sätt som känns nära. En person som uttalar de rätta orden, som förvisso kan skandera ut hat, ett förakt men som samtidigt lovar sitt folk en förändring bara han får rensa upp och ta tillbaka landet från marknadens och världens krafter. En person som talar om en framtid och ett USA för amerikanska folket.

LINNEA RISINGER: Industriarbetarna använde Trump som en molotovcocktail rakt in i systemet

Många röstade nog på Trump för att det uppfattades som att de övriga inte lyssnade, inte såg och inte levererade snabba och enkla lösningar. Vi har mycket att lära oss från detta val. Jag kommer dock aldrig förminska den politiska retoriken till att handla om enkla lösningar, för jag tror inte att allt är svart eller vitt. Däremot måste vi inom politiken få tillträde, att komma närmre våra medborgare, att få till samtal och diskussion där människor är i sin vardag.

Vi kan se likheter med Sverige, djupa klyftor, segregation, grupperingar, ett samhälle som präglas allt mer av vi och dem. Detta måste vi motverka, det är inte det samhället vi vill ha. Det ligger i allas intresse att vi har ett samhälle som håller ihop, där vi ser varandra som jämlikar och nödvändiga pusselbitar för vår gemensamma framtid.

Kommentera gärna debattartikeln här

Vi har en hel del att lära av detta val - det tål att upprepas. Vi måste ta på största allvar att folk är oroade för sin framtid och försörjning. Vi måste börja driva en fördelningspolitik som syns och uppfattas på riktigt, i människors vardag, mellan grupper i samhället och mellan stad och land. Om vi inte gör det kan och kommer föraktet mot politiska etablissemanget troligtvis att växa. Då riskera vi ett samhälle där allt fler hamnar utanför.

Det kommer innebära att vi som politiker inte kommer att kunna nå, tilltala och påverka våra medborgare. Det värsta är att inte kunna vara ett alternativ, att samhällskontraktet och känslan för vårt gemensamma försvinner. Då är vi alla en förlorad generation.

Jag är rädd, känner oro och också ilska efter detta val. Vi har alla ett ansvar för att vi får en bättre värld. Vi må känna oss som små, som en oviktig del i det stora – men vi är viktiga, var och en av oss, vi måste känna modet, hoppet och viljan att förändra. Den som lever får se. Eller ska vi leva för att se?

Roza Güclü HedinRiksdagledamot (S) från Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
USA-valet
Annons