Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjurens kostnader måste bäras av staten

Annons

Yrkesmässig djurhållning är ingen hobby. Det är företagande med låga marginaler på en konkurrensutsatt marknad. Om vi vill behålla fäbodbruk, rennäring och det djurhållande jordbruket i länet, kan inte djurhållarna här drabbas av kostnader orsakade av rovdjur som våra konkurrenter inte har.

Bara inom Idre samebys betesområde finns det idag 60 rovdjursindivider och samebyn förlorar cirka 40 procent av sin produktion till rovdjuren.

Den ersättning renägarna får, täcker bara halva köttvärdet. Ingen ersättning betalas för förlorat förädlingsvärde, förlorat avelsvärde och inte heller för allt extra arbete som rovdjuren orsakar.

Rovdjuren stressar renarna och ibland skiljs kalven från modern vid rovdjursattacker. Rovdjuren gör det omöjligt att ha en ordnad renskötsel och det är oerhört psykiskt påfrestande att, som djurägare, bevittna skadade och sargade renar.

Att rovdjurspolitiken tolkas olika av olika handläggare på olika länsstyrelser skapar frustration och förvirring. Det måste till en mera enhetlig tolkning av rovdjurspolitiken hos Länsstyrelserna.

Den psykiska påfrestningen vid rovdjursangrepp drabbar inte bara renägarna utan alla djurhållare som förlorar tamdjur till rovdjuren. Det är inte bara en ekonomisk förlust, det innebär också ett stort trauma med vrede och sorg. Som om inte det vore tillräckligt, är det vanligt med trakasserier och påhopp i både traditionella och sociala medier, från människor som anser att djurägaren har brustit i sitt ansvar.

Det är självklart för oss att de extra kostnader som orsakas av de fredade rovdjuren inte kan drabba djurhållarna utan måste tas kollektivt. Djurägarna har ingen möjlighet att själva bestämma hur många rovdjur som ska finnas - det är helt och hållet beslut som fattas av staten och EU. Det finns ingen rim och reson i en modell där några få bär kostnaden för beslut som alla är med och fattar.

Dagens situation är oacceptabel. Vi kräver att staten tar fullt ansvar för alla de kostnader som rovdjuren orsakar tamdjurshållningen. Här går utvecklingen åt fel håll, nyligen sänktes ersättningen för dödade djur med 20 procent. I dag betalas ersättning ut som täcker kostnaden för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel, men ingenting för den arbetskrävande skötsel som krävs för att stängslet ska fungera. Skyddsjakt, när sådan beslutas, måste till fullo organiseras och bekostas av staten. Djurägarna jobbar redan heltid med att skörda vinterfoder och sköta de ordinarie sysslorna under sommaren - det finns ingen tid till annat.

Benny Jonsson, ordförande Idre Sameby

Tin Gummus, ordförande Dalarnas fäbodbrukarförening

Martin Moraeus, ordförande LRF Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons