Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Vore fint med ett svar på hur många liv ambulanshelikoptern faktiskt har räddat

Annons

Svar till debattartikeln "Många liv har räddats tack vare ambulanshelikoptern – som Liberalerna ständigt motarbetat" som publicerades i DT den 7/2:

Hur många liv har ambulanshelikoptern räddat? Jag har försökt få ett besked om detta tidigare (30/3-17 i DT) utan att få ett konkret svar, känns som att det handlar om ett allmänt önsketänkande från landstingsledningen - eller har man inte koll på vilken nytta denna förhållandevis dyra investering genererar?

Det kanske är så att förbättrad hygien genom bättre städning räddar fler liv, men en golvmopp gör sig inte riktigt lika bra på bild som en helikopter.

Liberalerna har motsatt sig att Landstinget Dalarna ska bedriva flygbolag i egen regi för flygverksamhet ligger inte inom ramen för landstingets kärnverksamhet. Det ska självklart finnas möjlighet att kalla in en helikopter när behovet uppstår, men detta kan göras genom att teckna avtal med ett bolag där flyg ingår i kärnverksamheten.

Arbetsmiljön inom Landstinget Dalarna har skapats av den socialdemokratiska ledningen under en väldigt lång period och är en del av problemet med att behålla sjukvårdens viktigaste resurs, personalen. En vanlig åtgärd för att hitta brister i en organisation är att regelmässigt intervjua de som slutar, fråga vad skälen bakom beslutet är och om det är något arbetsgivaren kan gör annorlunda för att personen skulle kunna tänka sig att stanna kvar.

Vad jag har förstått så gör man dock inte så nu inom landstinget. Är det måhända bättre att landstingschefer anklagar Försäkringskassan och Transportstyrelsen för att köpa personal från vården? Det kanske snarare är läge att landstingsledningen ser sig själva i spegeln?

Det enda sättet att få en förändring är att byta ut den nuvarande Socialdemokratiska ledningen mot ett allianstyre efter valet, allt annat är en utopi.

Att påstå att Liberalerna föreslår att personalen ska springa fortare är inte värt att bemöta. Vägen framåt handlar om att både behålla nuvarande personal och framstå som en attraktiv arbetsgivare som attraherar ny personal.

Landstingsledningens vidlyftiga inställning till hur ekonomin hanteras är ett annat intressant område. Att under nästan två decennier lyckas gå med i snitt 100 miljoner kronor per år i underskott, inklusive en tveksam avskrivning av 679 miljoner kronor, borde ge fribiljett till Lyxfällan snarare än förnyat förtroende från väljarna.

Jörgen Öhrström, ordförande, Liberalerna Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons