Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Vegansk matbloggare: Både LRF och Vasaloppet har rätt - vi måste äta mindre och bättre kött

Annons

I helgen gick Vasaloppet av stapeln, och i år tog de sitt miljöarbete ett steg till genom att servera vegetarisk mat till alla åkarna efter loppet. Grönsakslasagne stod på menyn, och jag och många andra tyckte att det ju lät super!

Det tyckte dock inte alla. I måndags publicerade LRF Dalarna ett öppet brev till Vasaloppets arrangörer på sin facebooksida där de kallar detta ett svek mot alla lokala bönder och ett populistiskt slag i luften. De frågade sig: Hu kan Vasaloppet ta ställning mot landets kött och mjölkproducenter, framförallt när just Dalarnas näringsliv i så många år backat Vasaloppet?

Jag förstår vart den  här reaktionen kommer ifrån. Men den är också väldigt emotionellt laddad och drar snabba slutsatser. Vasaloppets ledning var också snabba att gå ut och göra väldigt tydligt att detta inte ska ses som att de totalt tar avstånd från köttproduktion och att de även detta år köpt in massor av lokalproducerat kött till andra delar av sin verksamhet.

Men hela den här diskussionen gör mig trött. Att vi åter igen hamnar mellan bönder som ser vegantrenden som ett monster som vill förinta dem och vegoförespråkare som inte lyckas ta diskussionen på ett sätt så att de viktiga poängerna kommer fram.

Vi behöver hitta en mellanväg. För faktum är att både Vasaloppets miljöansvariga OCH bönderna har en poäng.

Det kött som produceras i dag är inte hållbart. Maten vi konsumerar står för drygt 25 procent av vår klimatpåverkan. Det ska jämföras med transportsektorn som står för cirka 33 procent. Den absolut största anledningen till att vår mat påverkar klimatet så mycket beror på det ohållbara sätt som vi odlar mat till våra djur på och att framförallt idisslande djur släpper ut så mycket växthusgaser i atmosfären, men det är en komplicerad process.

Andelen djur som går på mestadels naturbete och därmed äter en klimatneutral föda är en försumbar andel av beståndet. I stället äter de mestadels kraftfoder som i Sverige ofta är odlat i Sverige men internationellt ofta består av soja odlad på skövlad regnskogsmark.

Absolut – utsläppen från transportsektorn och utsläppen från de fossila bränslena är större än det som korna bidrar med – men det är som att säga att vi ska strunta i dieselmotorerna för att bensinmotorerna är ett värre problem. Bägge är reella problem och om det är forskningen rörande överens. 

Största delen av det kött vi äter och den mjölk vi dricker kommer inte ifrån Bregottfabriken. Dagens kossor (framförallt mjölkkorna) går inomhus större delen av sina liv. Dagens industrialiserade köttindustri har ombandlat levande varelser till konsumtionsprodukter på ett löpande band. Vår köttkonsumtion har ökat med nästan 40 procent sedan 1990, och majoriteten av den ökade konsumtionen är på importerat och billigt kött.

Vi äter dessutom nästan dubbelt så mycket kött som livsmedelsverket rekommenderar för minskad risk för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar och alldeles för mycket feta mejeriprodukter.

Men det finns bättre val när det kommer till kött. Ekologiskt uppfödda kossor som får beta på naturbete har en mycket lägre påverkan på klimatet, de har ett mycket bättre liv där de får växa upp i sin egen takt de inte avlas lika hårt för att möta en pressad prisbild, tvärtom ska de må så bra som möjligt för bästa möjliga kvalité. Men hur stor del av den totala djurprodukten är egentligen detta? Och framförallt hur ser vi till att efterfrågan och tillgången på den här köttet växer?

Jo. Vi gör gemensam sak i att skapa en högre efterfrågan på bättre svenskt kött men en lägre köttkonsumtion totalt. Vi gör det med hjälp av fantastiskt god vegomat som konsumenterna vill äta i stället och med en ökad konsumentförståelse för vikten av att köpa bra svenskt kött. Det gör att vi når klimatmålen, äter hälsosammare och förbättrar situationen för djuren.

Va? En vegan som vill att vi ska äta kött? Ja absolut. Så länge det är bra kött. För det vi alla behöver inse är att det är helt omöjligt att vi allesammans skulle vakna upp en dag inom de närmsta åren och vara veganer. Att få hela Sveriges eller för den delen världens befolkning att sluta äta kött över natten skulle kräva väpnat våld. Och det är ingen ute efter.

Det som däremot är ytterst sannolikt och möjligt är en halvering av mängden kött vi äter. Ett 50/50 mål som innebär att vi äter mindre men bättre kött och resten av veckan så äter vi jävligt god veganmat. 

Ett mål som gör att kött-och mjölkproduktionen kan ställa om mot att möta en efterfrågan på produkter med högre pris och bättre kvalité och där de också är en del i att odla och skapa nya jävligt goda veganska produkter som vi konsumenter glatt kan äta resten av dagarna i veckan. Saker som är billigare än en ekologisk oxfilé men fortfarande lika näringsrika och goda.

Om vi ska få till siffrorna kring köttets påverkan på klimatet, vår hälsa och på de inhumana förutsättningarna för djuren så MÅSTE vi äta mindre kött. Inte blunda för problemen och säga att alla som förespråkar mer veganmat hatar bönder och Sveriges ryggrad. Vi måste få fler människor att äta mer jävligt god vegansk mat OCH bättre men mindre kött.

Därför är vegetariskt i offentliga sammanhang en bra sak. Vasaloppets ställningstagande är superviktigt. Men det var också deras förtydligande. De bjuder sina åkare på vegolasagne för att minska sin klimatpåverkan, och till personalen så serverar de både vegomat och närodlat välproducerat kött.

De gör helt rätt – men i det upptrissade debattklimatet är vi mest intresserade av att kasta koskit på varandra – och vana vid att få det kastat på oss – så vi läser inte det finstilta.

Det är de svenska bönderna som kommer vara föregångarna i den här frågan (Kolla bara på Adam Arnesson på Johannelund gård!). Det är de som odlar framtidens ersättningar till kött och mejerier. Som ger sig själva nya intäktskällor, samtidigt som de kommer få behålla sina gamla, fast uppdaterade och med ett fokus på kvalité snarare än kvantitet.

Vi måste sluta bråka om det här och börja se våra gemensamma intressen. Söndersubventionerad mjölk och lågpriskrig kring griskött är inte framtiden. Veganlasagne gjord på havregrädde från Sörmland, ärt- och havreprotein från Dalarna, lök och morötter från Skåne och durumvete från Gotland är framtiden. Svenskt kvalitativt kött är framtiden – men det är bara möjligt om vi gör gemensam sak.

Vill vi äta svenskt kött så måste vi vara beredda att göra det som krävs - det vill säga minska vår köttkonsumtion. Ge bönderna hållbara alternativ och framförallt skapa en bransch som slutar blunda för problemen och peka finger på någon annan. Det funkade inte för bensinbranschen. Det funkade inte för kolverken. Varför skulle det funka för köttbranschen?

LRF, vi behöver prata mer med varandra. Håller ni inte med?

Gustav Johansson, som driver "Jävligt gott", en av Sveriges största vegetariska matbloggar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons