Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Sveriges Biografägareförbund: Jo MP, det nya filmavtalet dödar biograferna på landsbygden

Annons

Svar till debattartikeln "Biomomsen höjs för att stärka svensk film – och 25 miljoner satsas på biografer utanför storstäderna" som publicerades i DT den 19/2:

Niclas Malmberg har synpunkter på tidigare filmavtal trots att han aldrig varit inblandad i denna unika överenskommelse som samtliga regeringar sedan 1963 har hållit fast vid.

Det är först när MP steg in i regeringskansliet som avtalet kastades överbord. Sin okunnighet röjer han då han verkar helt ovetande om att DVD-branschen stod utanför avtalet.

Regeringen tar nu ansvar för filmpolitiken, och denna vill man finansiera genom att höja momsen på biobiljetten. Liksom i filmavtalet så är det biograferna och dess besökare som skall stå för merparten av stödet till den svenska filmen.

På många mindre biografer upptäcker man nu att kostnaderna har ökat med tusentals kronor – pengar som skall tas ur en redan ansträngd budget. Resultatet ser vi nu när ett antal biografer tvingas stänga helt enkelt för att ett tidigare redan ansträngt resultat nu blivit en omöjlighet att driva biografen vidare på.

Regeringens recept är att erbjuda de mindre biograferna 25 miljoner i kompensation. Men det finns stora tankefel i bidragssystemet. Om en utsatt biograf får 50 000 kronor i bidrag, så får dessa pengar inte användas till att betala av momsskulden. Nej, de måste i stället användas för att rusta upp biografen för att på så sätt klara momshöjningen.

I Filminstitutets riktlinjer skall stödsumman: ”inte användas som en kompensation av intäktsförlust, utan som stöd under en inledande period då momsen höjts.” Dessutom skall det sökta stödet ”matchas av en lika stor egeninsats som kan finansieras av biografägare, kommun, region eller andra aktörer.”

Någon som ser hur detta skulle fungera? En skuldtyngd biograf skall investera sig ur krisen, satsa eller skaffa mer eget kapital, höja biljettpriset och hoppas på fler besökare?

Skulle detta vanskliga projekt sedan misslyckas och biografen tvingas stänga kan man bli återbetalningsskyldig av stödet. Vem kan driva en biograf på en liten ort under dessa förutsättningar?

Nej Niclas Malmberg, sluta att försvara ett dåligt beslut och gör det enda rätta - anslut dig till alla dem som vill att biograferna skall återfå kulturmomsen.

Sverige är i dag Europas biograftätaste land räknat per capita, men med er politik urholkas landsbygden och storstädernas biografer gynnas.

Peter Fornstam, ordförande, Sveriges Biografägareförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons