Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Svenska rovdjursföreningen: Om jaktkortsavgiften tillhör jägarna borde den skatt jag betalar tillhöra mig

Annons

Svar till debattartikeln "Orimligt att provoceras av att jägare får 60 miljoner av de 90 miljoner vi samlar ihop" som publicerades i DT den 6/2:

Det är rätt att det är jaktkortsavgiften som till väsentlig del finansierar Viltvårdsfonden. Men innebär det att det är ”jägarnas pengar”? Jag betalar väldigt många skatter och avgifter. Kan jag kräva att få tillbaka större delen av dem? Och om det är ”jägarnas pengar”, varför ska de då in till staten och vända? 

Det är rätt att Naturskyddsföreningen har fått bidrag ur Viltvårdsfonden. Det har handlat om en halv miljon kronor till väl definierat ändamål, att jämföras med jägarorganisationernas cirka 60 miljoner kronor.

Om nu jaktkortsavgiften är ”jägarnas pengar” och till största delen går tillbaka till jägarorganisationerna, så innebär det ju att jägarnas rätt att jaga, det vill säga ta del av det vilt som ”tillhör” oss alla, är helt gratis.

En bra affär kan tyckas. Statens kostnader för jakten är betydligt större än jaktkortsavgiften.

När det gäller attityder till vargen väljer Thom Forsman att lyfta fram vissa siffror som talar för hans egen åsikt, men ”glömmer” de mer övergripande.

Enligt samma opinionsundersökning som Forsman citerar är acceptansen för vargen hos svenskarna 66 procent, högst i Stockholm med 74 procent och lägst i Gävleborg med 47 procent.

På frågan ”Vem ska ha inflytande över rovdjurspolitiken?” svarade 73 procent Naturskyddsföreningen,  58 procent WWF, 58 procent Svenska Rovdjursföreningen, och 52 procent jägarna.

Forsman kommenterar också min uppgift om antalet vargar. Min uppgift baseras på den allra senaste forskningen. En ny beräkningsmodell, som ännu inte börjat tillämpas av Naturvårdsverket.

Slutligen har Forsman inte heller rätt när det gäller antalet svenskar som jagar. Jaktåret 2016/2017 var antalet svenska jaktkortslösare 256 233 enligt Naturvårdsverket. Detta blir de 2,5 procent av Sveriges befolkning som jag skrev och det är alltså en så stor andel styr det mesta av viltförvaltningen i landet, medan vi andra i stort sett får se på.

Ja, Thom Forsman, nog känns det frustrerande när jägarorganisationerna kan utkvittera cirka 60 miljoner kronor i bidrag och Naturvårdsorganisationerna knappt ens småsmulor.

Särskilt om man betänker att jägarorganisationerna enligt sina egna årsredovisningar får ytterligare ett betydande antal miljoner i ”anslag och bidrag”.

Vad det handlar om för bidrag får jag inget svar på när jag ställer frågan. Styrkebalansen mellan jägare och naturvårdare känns en aning skev, särskilt om man betänker att naturvårdsorganisationerna har betydligt fler medlemmar.

Björn Ljunggren, styrelseledamot i Svenska Rovdjursföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons