Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Skogen är ett ekosystem – inte bara ett virkesförråd

Karin Perers visar på inkompetens när det gäller skogsekologi när hon tror att granar är gamla vid 70–120 års ålder. Jag hade hoppats på att Mellanskogs PEFC-certifiering hade uppdaterat naturvårdskunskapen inom bolaget och att det också nått Karin Perers. Men där misstog jag mig.

Annons

Ett granfrö gror, blir ett ungt-, medelålders-, äldre- och till slut ett gammalt träd. Det handlar då om flera hundra års ålder. Landets äldsta gran var dryga 600 år när den avverkades och jag har själv hittat många granar kring 400 års ålder i Dalarna. När granen sedan dör startar en ekologisk process som till stora delar är grunden till skogens biologiska mångfald. Man brukar säga att död ved lever.

Det finns många lavar, mossor, svampar, insekter som är helt beroende av den döda veden för sin existens. Det kan ta upp till 200 år innan trädet förmultnat till jord och näring i skogen. När skogens svampar tagit hand om det döda trädet och brutit ner det lagras det som kol i skogsmarken. Ju äldre skogen är desto större kollager och större biologisk mångfald vilket betyder bättre fungerande ekosystem.

Karin Perers känner väl till att fungerande ekosystem är mer tåliga mot klimatförändringar och kan anpassa sig bättre till dessa jämfört med dysfunktionella ekosystem som planterade granvirkesåkrar.

Men visst vore det bra om träd från våra skogar förädlades till trähus och inredningar. Tyvärr blir merparten av virket från våra skogar till spån, massaved eller biobränsle vilket ofta betyder kortlivade produkter som inom kort återbördas som koldioxid till atmosfären och höjer riskerna för stigande temperaturer och klimatförändringar.

Om nu Karin Perers har ett stort engagemang för klimatet borde hon erkänna de ekologiska ramar som naturen ger oss. Vill man göra nytta för klimatet bör man alltså eftersträva ett så stort kollager som möjligt i skogen och det gör man bäst i genom att höja skogsåldrarna och bedriva ett kalhyggesfritt skogsbruk. Detta gynnar också biologisk mångfald som hör skogen till samt bevarar ett mer funktionellt ekosystem som kan anpassa sig till klimatförändringarna och blir då vår civilisations bästa vän i en varmare framtid. På köpet når vi då även de demokratiskt beslutade miljömålen.

Långsiktiga spelregler betyder att vi måste anpassa vårt leverne inom jordens planetära gränser.

Sebastian Kirppu

Skogsbiolog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons