Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: SJ: Med få sålda biljetter per dag finns inget behov av en biljettautomat i Leksand

I Leksand såldes långt under 10 biljetter per dag under flera års tid innan automaten flyttades, skriver Stephan Ray, presskommunikatör, SJ AB.

Annons

LÄS ÄVEN: INSÄNDARE: Inte rimligt att man ska behöva åka från Rättvik

Anledningen till att det inte finns en biljettautomat i Leksand är enkel - med några få sålda biljetter per dag finns inget behov. Resenärerna väljer att köpa sina biljetter via SJ:s användarvänliga mobilaapp och hemsida. Däremot finns det automater på de orter i Dalarna som behöver det.

John Helgander påstår på debattsida i DT den 8/6 att behovet av biljettautomater är stort i Dalarna. Men det går inte att tala om ”ett” behov för Dalarna – för behoven skiljer sig i länet och det finns automater i Avesta/Krylbo, Falun, Borlänge och Mora.

Så här ligger det till:

SJ:s biljettautomater kostar pengar och det är inte ekonomiskt försvarbart att ha hur många som helst och var som helst. SJ begränsar därför antalet biljettautomater till 200 stycken. Dessa placeras på de orter där de gör mest nytta för flest resenärer, det vill säga där de säljer flest biljetter.

Minimiantalet för sålda biljetter per dag och automat är 10 stycken. Säljer biljettautomaten färre biljetter än så blir varje biljett en ren förlustaffär för SJ och det innebär i förlängningen högre biljettpriser.

I Leksand såldes långt under 10 biljetter per dag under flera års tid innan automaten flyttades. Kurvan gick stadigt nedåt.

Men det beror inte på att resandet minskade från Leksand – tvärtom – det har ökat! Hur hänger det ihop?

Jo, fler än 9 av 10 resenärer från Leksand köper sina biljetter via SJ.se och SJ:s mobila app. Och den kurvan pekar stadigt uppåt! För den som villha hjälp med att köpa biljett via SJ.se eller SJ:s app är det bara att ringa SJ:s kundservice helt kostnadsfritt.

I Sala säljer automaten elva gånger fler biljetter per dag och den i Ransta säljer mer än dubbelt så många som automaten i Leksand. Det är det regionala TiM-resandet som bidrar till den försäljningen. I Ludvika sålde automaten ett par biljetter per dag under åren fram tills den flyttades.

Tack vare god ekonomi och lönsamhet har snittpriserna på SJ:s biljetter sänkts de senaste åren, samtidigt som allt fler använder SJ:s användarvänliga sajt och mobila app.Det har bidragit till att tågresandet ökat till nya rekordnivåer. SJ kan dessutom satsa 9 miljarder på 30 nya snabbtåg, helrenovering av X2000-flottan och upprustning av samtliga nattåg - behov som verkligen finns.

Stephan Ray

Presskommunikatör, SJ AB.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons