Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Så länge Kristdemokraterna för en omänsklig asylpolitik så står de inte upp för alla människors lika värde

Annons

Svar till debattartikeln "#MeToo-problemen beror på samhällets pornografiska människosyn" som publicerades i DT den 11/12:

Vad glad jag blir när Torsten Larsson, distriktsordförande för Kristdemokraterna i Dalarna, skriver om att ”återupprätta de traditionella grundvärderingarna om solidaritet och respekt och om människans absoluta, unika, lika och okränkbara värde” som ett sätt att komma tillrätta med problemen gällande sexuella övergrepp.

Han skriver också om ”osunda patriarkala värderingar och ett allt mer individualiserat samhälle där egot och självförverkligande satts framför familj och andra gemenskaper”.

Ordföranden i Kristdemokraterna Dalarna lyfter detta i spåren av de många MeToo-uppropen. Tyvärr håller inte Kristdemokraterna en röd tråd när man talar om att alla människor är lika mycket värda.

Tillsammans med flera andra partier tycker Kristdemokraterna inte att de ensamkommande ungdomar som finns i vårt land sedan flera år, och som ofta flytt både sexuella övergrepp och osunda patriarkala värderingar, skall få känna värmen eller få stöd och fostran från familj och andra gemenskaper.

Man tycker att det är rättssäkert att ungdomar godtyckligt får sin ålder uppskriven, att migrationsverket fantiserar fram ett nytt födelsedatum (i bland med hjälp av dåligt utforskade medicinska metoder) och att en ung människa helt utan nätverk och lokalkännedom utvisas till ett land med krigstillstånd, och till några av världens farligaste städer.

Dessa ungdomar har anklagats för att ligga bakom många sexuella övergrepp, men det som lyfts fram i #MeToo-uppropen är framförallt osunda maktstrukturer i vårt eget samhälle. Vi har i Sverige problem med egoism och självförverkligande.

Vi som fungerat som familj och nätverk för ensamkommande har arbetat hårt med att tydliggöra de värderingar vi vill vara stolta över i Sverige. Allt är inte oproblematiskt, men att likt en struts stoppa huvudet i sanden har inte fungerat särskilt bra gällande de sexuella övergreppen - och det gäller även övergreppen i asylfrågan.

Jag hoppas att Kristdemokraterna i Dalarna lyckas övertala sin riksdagsgrupp om att man vill vara ett parti som står upp för solidaritet, respekt och alla människors lika värde - och inte ser ungdomar från Afghanistan eller liknande länder, som släppts in i Sverige, lärt sig vårt språk och våra värderingar, som något mindre värt, som något man kan kasta bort.

Hjälp regeringen att hitta fram till ett människovärdigt sätt att hantera den uppkomna situationen. Visa att Kristdemokraterna inte gör skillnad, utan verkligen vill vara det parti som håller människovärdet högt.

Agneta Romin, god man till en utvisningshotad afghansk pojke och familjehem och reservmamma till en afghansk ungdom med uppehållstillstånd, Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons