Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: S och SSU: Nej, det är inte okej att redan skuldsatta köper lotter på faktura - och därför stoppar vi det nu

Annons

Svar på debattartikeln "Tre frågor som S och SSU måste svara på efter att deras lotter skickat 354 personer i Dalarna till kronofogden" som publicerades i DT den 7/9:

Moderaterna skriver i DT om DN:s granskning av Kombispel och A-lotterierna. Vi håller med om att det inte är okej att redan skuldsatta har köpt lotter på faktura, och det är just därför SSU och Socialdemokraterna vidtagit åtgärder för att det inte ska fortsätta.

Nu införs kreditupplysning på alla framtida kunder för att förhindra att personer med betalningsanmärkningar hamnar i nya problem. Dessutom stoppas alla ärenden till Kronofogden tills nya rutiner tagits fram.

Däremot tycker vi inte att lagstiftningen ska ändras. Kriteriet för att sälja på faktura är att man kan göra detta "om det föreligger synnerliga skäl" och det har Lotteriinspektionen funnit att Kombispel har eftersom deras försäljning har lägre risk än snabba spel.

Problemet är om lotter säljs till personer med betalningsproblematik, och det är därför nu Kombispel inför kreditupplysning. Att skriva att Socialdemokraterna har en särreglering är också direkt felaktigt. Undantaget i lagen gäller för alla som Lotteriinspektionen bedömer har synnerliga skäl.

Det gäller även exempelvis Folkspel (Bingolotto) och Miljonlotteriet som har förmånstagare inom exempelvis Nykterhetsrörelsen och idrottsrörelsen.

Dessutom vill vi påminna om att Moderaterna röstat för undantaget i lotterilagstiftningen i riksdagen. De enda som reserverade sig var V och KD.

Att sälja lotter är i sig en gammal svensk föreningstradition och det är många andra organisationer i folkrörelse-Sverige som också säljer lotter för att finansiera sin verksamhet. Det är viktigt för att organisationer ska kunna vara finansiellt oberoende.

Tycker Moderaterna att exempelvis Bröstcancerfonden, Nykterhetsrörelsen och idrottsrörelsen inte längre ska kunna sälja lotter?

För oss är det självklart att Kombispel inte ska bidra till skuldsättning. Vibeklagar att det har skett men är tydliga med att det nu vidtas åtgärder för att det inte ska upprepas. Våra svar på era frågor är följaktligen:

- Avser man även fortsättningsvis verka för att upprätthålla den särregleringsom gör det möjligt för Socialdemokraterna och SSU att bedriva kreditspel?Ja, vi står likt Moderaterna för nuvarande lotterilagstiftning där det är Lotteriinspektionen som avgör och bedömer huruvida ett spelbolag ska kunna sälja på faktura om det finns synnerliga skäl. Den regeln finns bland annat för A-lotterierna, Folkspel och Miljonlotteriet.

- Tänker man även fortsättningsvis upprätthålla en ordning där huvuddelen av partiets och ungdomsförbundets intäkter härstammar från folksspelande?Ja, det är många organisationer inom folkrörelse-Sverige som också säljer lotter. Exempelvis IOGT-NTO, Idrottsrörelsen, Bröstcancerfonden och politiska organisationer. Det är viktigt för att ideella organisationer ska kunna vara finansiellt oberoende.

- Hur anser man att det egna agerandet är förenligt med målsättningen om att minska problematiken med överskuldsättning i samhället?Att sälja lotter på faktura till redan skuldsatta är naturligtvis inte förenligt med den målsättningen och det är därför Socialdemokraterna och SSU nuvidtagit åtgärder för att det inte ska upprepas i framtiden, exempelvis genom att införa kreditupplysning på alla nya kunder.

Berfin Altun, ordförande SSU Dalarna

Liza Lundberg, ombudsman Socialdemokraterna Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons