Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Resultatet av fyra år med S i landstinget är cirka 1000 fler personer som väntat på operation i 90 dagar

Annons

Svar till debattartikeln "Kömiljarden gjorde att landstingen snarare fixade statistiken än vårdköernas orsaker" som publicerades i DT den 20/3:

Ett debattinlägg från socialdemokraterna brukar inte sällan inledas med en redogörelse för hur partiet har byggt upp dagens välfärd, något man är stolt över. Detta brukar följas av en varning för borgerliga skattesänkningar och privatiseringar. Denna standardbeskrivning rimmar dock väldigt illa med verkligheten.

Under alliansregeringarnas tid vid makten 2006-2014 ökade kommunernas skatteintäkter med hela 160 miljarder kronor, trots att Sverige - liksom övriga EU – var i lågkonjunktur en stor del av perioden. En viktig orsak till de ökade skatteintäkterna var de fem jobbskatteavdrag som alliansregeringarna införde, och som Socialdemokraterna har behållit.

Det var alltså inte tal om någon dränering av välfärden dessa år utan tvärtom en ungefär 30-procentig ökning av kommunernas skatteintäkter.

Moderaterna tror på prestationsbaserade statsbidrag och uppföljning. Kömiljarden gjorde att landstingen fick ett tryck på sig att prestera. Resultatet blev att köerna minskade, att patienterna fick ett större inflytande och att transparensen ökade. Även om det inte var ett perfekt system var grundidén god.

Under valåret 2018 ser vi däremot hur Socialdemokraterna portionerar ut pengar under brinnande högkonjunktur utan en tanke på morgondagen. Det luktar valfläsk lång väg.

Vården står inför stora utmaningar. Därför är det hög tid att vända på varje sten och se över hur den bäst kan organiseras och hur vi kan få personalen att stanna kvar inom Landstinget Dalarna.

Från vänsterns sida handlar det alltid om att mer resurser ska ge en bättre välfärd, men så är ju inte fallet. Dessutom, vad händer när vi går in i nästa lågkonjunktur och statens pengar uteblir?

Vi moderater vill också satsa på personalen. Därför lade vi tillsammans med övriga partier i Sjukvårdsalliansen nyligen fram ett tolvstegsprogram som innehöll en rad förslag på hur vi kan göra landstinget till en mer attraktiv arbetsgivare.

Samtidigt stänger vi dock inga dörrar för att hyra in stafettpersonal som ett komplement för att få bukt med växande vårdköer. Att Socialdemokraterna talar illa om de inhyrda medarbetarna när det egentligen är bemanningsföretagen man vill åt känns inte särskilt klädsamt.  

Mellan februari 2014 och februari 2018 ökade antalet som väntat på operation i minst 90 dagar vid Landstinget Dalarna från 720 till 1707. Det är resultatet av fyra års socialdemokratiska ansträngningar att korta vårdköerna vid Landstinget Dalarna. Detta kan inte ses som något annat än ett haveri.

Ulf Berg och Christer Carlsson, oppositionsråd för Moderaterna i Landstinget Dalarna

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons