Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Privatpersoner får gärna skriva till regeringen och klaga – men inte i Landstinget Dalarnas namn

Annons

Svar till debattartikeln "Vårdchefen använde sin lagstadgade rätt att uttrycka åsikter - är dalamoderaterna motståndare till den?" som publicerades i DT den 21/1:

Vi har svårt att tro att landstingsstyrelsens ordförande, Gunnar Barke (S), menar vad han skriver. Är det så är det riktigt illa. Låt oss först slå fast att landstingets 8 655 anställda naturligtvis har yttrandefrihet. Att sedan Socialdemokraterna inte vill bifalla vår motion om att införa ett visselblåsarsystem ter sig lite underligt om nu Barke (S) menar allvar med sitt tal om yttrandefrihet.

Det som vi vänder oss emot är att vi inte kan ha en ordning där 8 655 anställda skriver till regeringen och gör sig till talespersoner för Landstinget Dalarna. Om de gör det som privatpersoner, står det dem helt fritt. Men i det fall som vi nu diskuterar rör det sig om en vårdchef som i ett brev till regeringen uttalat sig om vad Landstinget Dalarna tycker. Annars hade sent omsider inte brevet diarieförts.

Enligt vår uppfattning drar detta agerande ett löjets skimmer över landstinget och vi framstår som en arbetsgivare som ej klarar av att behålla vår personal. Det görs mycket bra i vårt landsting och det måste bli en förändring i hur vi kommunicerar med vår omgivning.

Lägg ned tidningen Inblick, som mer är ett språkrör för Socialdemokraterna än för landstinget, och se sedan till att vår kommunikationsavdelning lyder direkt under landstingsdirektören. Sedan ska vi lyfta fram det som fungerar bra och inte gömma det som behöver förbättras.

Vi ser den vård som köpts in för behandling av prostatacancer som ett mycket gott exempel på hur landstingets egna verksamhet och den inköpta verksamheten kan fungera tillsammans.

Det är så vi behåller personalen, genom att verka för en väl fungerande verksamhet och genom att vara en god arbetsgivare. Det finns många skäl att skriva brev till regeringen och klaga, men ska det göras i Landstinget Dalarnas namn, så ska det vara från landstingsledningen.

Sedan kan vi moderater för all del avslöja att vi gärna ser att de 8 655 anställda exempelvis skriver och påtalar det vansinniga i att varje år höja skatterna på drivmedel som slår hårt mot befolkningen i Dalarna.

Men de får göra det i eget namn och inte i Landstinget Dalarnas!

Ulf Berg (M), oppositionsråd Landstinget Dalarna

Christer Carlsson (M), oppositionsråd Landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons