Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Nya svenska filmer löser inte landsbygdsbiografernas akuta problem med att betala räkningarna

Annons

Niclas Malmberg (MP) försöker skifta fokus från höjningen av biomomsen – som faktiskt dödar svenska biografer just nu –  till att prata om historisk ”massnedläggning av biografer”. Men den finten fungerar inte.

På femtiotalet gjordes över 80 miljoner biobesök i landet, men de senaste 20 åren har siffran legat stadigt på mellan 15 – 18 miljoner besök per år. Självklart har det förändrat biografkartan, men det beror på mer än streaming. Att se film hemma har varit möjligt sedan 80-talet och utbud och kvalitet på hemmamarknaden har ständigt förbättrats. Trots det har biograferna behållit sitt grepp om publiken, framförallt i städerna.

På landsbygden har biograferna kämpat på, nu senast med digitaliseringen. Några valde att kliva av, andra satsade både egna och lånade pengar på utvecklingen. Genom att visa de största kassasuccéerna har man lyckats överleva trots litet publikunderlag.

Men nu har landsbygsbiograferna fått en ny dolkstöt i ryggen. En momshöjning som gör att flera biografer på mindre orter blir olönsamma och på nytt hotas av nedläggning. För att lösa detta ger regeringen ett bidrag som inte kan användas för att täcka förlusterna och som dessutom kräver att biografägaren satsar egna pengar.

Niclas Malmberg - fråga de krisande biograferna som fått ökade kostnader i miljonklassen om de kan marknadsföra sig ur krisen eller om fler svenska filmer är lösningen på deras akuta problem att betala räkningarna!

Att som Malmberg tro att fler svenska filmer är ”den enskilt viktigaste faktorn för att locka besökare” är naivt. Det gäller bara om filmen heter ”En man som heter Ove”. Och bara om det finns biografer kvar när dessa filmer når biograferna om ett par år.

De små biografernas problem är akuta och omedelbara. Orsaken är den nya biomomsen som vår kulturminister från MP drev igenom trots att en majoritet i riksdagen var emot förslaget. Nu visar verkligheten att beslutet var illa genomtänkt och ställd inför konsekvenserna pratas det i stället om förhoppningar inför framtiden och vad kulturmomsen ska kallas.

Allt detta medan biograferna läggs ned. Teatrar, operahus och konserter åtnjuter i alla fall en lägre moms. Att låta biograferna fortsätta att tillhöra den kategorin borde ju våra politiker kunna lösa. Om viljan finns.

Peter Fornstam, ordförande, Sveriges Biografägareförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons