Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Nej, Mora kommun satsar inte mer på hockeyn än skolan - utan tvärtom

Artikel 7 av 20
Arenafrågan i Mora
Visa alla artiklar

Vårt främsta fokus framöver gäller lokalerna i för- och grundskolan. Det stämmer att vi inte har lyckats komma i fas med renoveringar och utbyggnader än, men vi vill göra det grundligt och komma ifrån halvdana och akuta lösningar. Detta tar dessvärre tid, skriver Rose-Mari Bogg (C), Mora kommun.

Annons

I en insändare fredagen den andra juni påstår Fredrik Blom att Centerpartiet sätter en ishockeyarena före satsningar på skolan.

Under de snart tre år som Centern och övriga partier i MoraAlliansen har varit i majoritet har successivt den ekonomiska ramen för för- och grundskolan utökats med 13 miljoner. Till det har vi skjutit till extra pengar för utbyggnad av förskolor och hantering av flyktingar.

Fler förstelärare har tillsatts för att driva på den pedagogiska utvecklingen och från den första juni finns det två skolbibliotekarier som ska serva våra skolor.

Vidare har det under en längre tid pågått en IT-satsning, så att eleverna ska ha tillgång till antingen en egen Ipad eller dator, vilket är extra bra nu när Skolverket kräver att detta ska finnas även i förskolor - Mora kommun ligger här i framkant.

Vi har också satsat på att bevara våra byskolor för att familjer ska ha möjlighet att välja mellan olika typer av skolor och boenden. För att möta lärarbristen kommerdet att finnas nya tjänster till hösten, där man kan sköta sin utbildning på arbetstid.

Vi prioriterar lärare och har valt att ta bort outbildad personal till förmån för utbildad och

för att kunna utöka lärartätheten. I Mora finns det nu antingen små klasser med en lärare eller stora klasser med olika former av tvålärarsystem.

Vårt främsta fokus framöver gäller lokalerna i för- och grundskolan. Det stämmer att vi inte har lyckats komma i fas med renoveringar och utbyggnader än, men vi vill göra det grundligt och komma ifrån halvdana och akuta lösningar. Detta tar dessvärre tid. En utredning är gjord som beskriver standarden på alla lokaler och vi ska nu göra en prioriteringslista.

Parallellt med detta har förvaltningarna i uppdrag att utreda möjligheterna till en ny högstadieskola och beslut ska tas om upprustning av gymnasiet. Det är stora investeringar att ta ställning till och därför måste det få ta tid för att de ska bli så bra som möjligt.

Angående hockeyn har vi tydligt talat om att vi prioriterar ungdomsverksamheten. De sju miljoner i investeringar som nu satsas på renoveringar av arenan ska betalas tillbaka till kommunen genom en utökad hyra.

Det är också viktigt att minnas att uppfräschningen av arenan även gynnar barn- och ungdomsverksamheten, samt hockeygymnasiet som lockar många elever till Mora.

Skolan är vårt viktigaste område och vi kommer inte att nedprioritera den till förmån för hockeyn!

Rose-Mari Bogg (C)

ordförande i för- och grundskolenämnden, Mora kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Arenafrågan i Mora
Annons