Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

REPLIK: Nej, Moderaternas ord mot rasism är inte tomma – med ett bidragstak kommer människor ur utanförskap

Annons

Svar till debattartikeln "Bra att Moderaterna säger nej till rasism – men deras politik driver människor rakt i armarna på rasister" som publicerades i DT den 2/5:

Inledningsvis vill jag börja med att påpeka att min ursprungliga debattartikeln tar upp vikten av en bättre integrationspolitik och fokuserar på nyanlända i allmänhet – inte på ensamkommande som Mathias Edbäck Leo, Vänsterpartiet, skriver - vilket är av betydelse i sammanhanget.

Jag har arbetat med internationalisering och mångfald under 20 års tid och upplevt den positiva kraften när kulturer möts och samverkar. Samverka kan man dock inte göra om man lever i ett utanförskap. Fler och fler människor hamnar i utanförskap och är bidragsberoende i dag.

För att bryta denna utveckling behöver fler människor komma i arbete. Därför behövs ett bidragstak som minskar marginaleffekterna och motverkar risken att drivkrafterna till arbete försvinner när bidrag staplas på varandra. Lönesättning hör däremot inte hemma i denna diskussion då löner inte sätts av politiker utan genom förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

Mathias Edbäck Leo tar upp klyftan mellan stad och land i sin artikel. Jag anser att det är viktigt att sträva efter en genomtänkt kollektivtrafik, att upprätthålla samhällsservicen och se till att det finns bibliotek och fritidsgårdar för att skapa en levande landsbygd. Men vi behöver bli fler som arbetar för att finansiera detta.

När det gäller utanförskapet bland personer födda i Sverige är det oacceptabelt att en högerextrem sekt tar deras frustration som gisslan. Min tes är att arbete och utbildning - för alla efter förmåga - är rätt väg att gå för att minska utanförskapet.

Därför vill vi moderater bland annat inrätta inträdesjobb - det vill säga en tidsbegränsad lärlingsanställning för nyanlända och unga upp till 23 år utan gymnasieexamen - för att underlätta för fler att få in en fot på arbetsmarknaden och få värdefull erfarenhet som gör det möjligt att gå vidare i arbetslivet.

Utanförskapet och polariseringen i samhället göder extrema organisationer och de högerextrema krafterna är en skam för Dalarna. I tisdags besökte två starka kvinnor - Hédi Fried och Linnéa Claeson - Ludvika. Och vid Stadshuset där stod jag och grät. Tagen av stundens allvar och insikten av att vi aldrig får ge vika för de mörka krafter som vill störta vår demokrati.

Att Mathias Edbäck Leo och jag har olika synpunkter på arbetsmarknadspolitik ligger väl i sakens natur - men när det gäller debatten om främlingshat, antisemitism och rasism så är det ingen fråga som vänstern har monopol på. Dessa frågor angår oss alla. Jag tänker ta ansvar för en hållbar politik och är här för att skapa förändring - så kalla inte mina ord om intolerans och rasism för tomma!

Catharina Enhörning, Moderaterna Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons